Вчені дослідили скількох людей в середньому заражає один хворий на коронавірус

Вчені дослідили скількох людей в середньому заражає один хворий на коронавірус

Згідно з дослідженнями, на які спираються МОЗ та ВООЗ, один хворий на коронавірус COVID-19 в середньому може заразити 2-2,5 людей

В опублікованій на сайті Кабінету міністрів України 20 березня оперативній інформації вказано, що одна людина, хвора на COVID-19, може заразити в середньому від 2-х до 2,5 осіб. Заразність вірусу називається «репродуктивним числом» (R0 або Ro).

«Передбачається, що репродуктивне число Ro – число осіб, яких може інфікувати одна захворіла людина – для вірусу SARS-CoV-2 становить від 2 до 2,5, що вище, ніж для грипу. Проте, оцінки як SARS-CoV-2, так і вірусів грипу дуже контекстні і специфічні для часу, що ускладнює прямі порівняння», – йдеться в повідомленні на сайті уряду.

Це повідомлення українського уряду є дослівною цитатою із звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я, опублікованого 6 березня. Цю цифру ВООЗ встановила, вивчивши поширення COVID-19 в Китаї.

Вважається, що в середньому репродуктивне число сезонного грипу становить 1,3 (при цьому в залежності від сезону та місцевості воно може коливатися від 0,9 до 2,1). 

Що стосується COVID-19, то інші науковці користуються такими ж цифрами, які подає ВООЗ, або дуже близькими до них.

Так, вчені Імперського інституту Лондона, моделюючи поширення нового коронавірусу, послуговувалися репродуктивним числом 2,15 (тобто передбаченням, що в середньому одна хвора людина може заразити 2,15 інших). Про це йдеться у звіті, який Інститут опублікував 15 лютого.

Вчені зі США, зокрема – із Гарвардського університету у США, у своїх дослідженнях користувалися показником 2,2. При цьому вони спрогнозували, що запровадження карантину і відстежування контактів людей, які вже захворіли, може дозволити опустити цей показник нижче 1.

Міжнародна група вчених зі США, Китаю, Франції та Гонконгу у своєму аналізі станом на початок лютого прийшла ще до меншого показника – репродуктивного числа на рівні 1,32.

Нещодавно мер Києва Віталій Кличко заявив, що один хворий на COVID-19 в середньому може заразити 5 людей.

Цитата: «Цей вірус – вкрай агресивний, кратно агресивний, ніж вірус грипу. Якщо один хворий на грип в середньому може заразити трьох людей, то цей вірус може заразити п’ятьох». 

(Віталій Кличко, мер Києва, інтерв’ю телеканалу UA:Перший, 23 березня 2020 року).

Заразність коронавірусу SARS-CoV-2, який спричиняє хворобу COVID-19, – дійсно більша, ніж у грипу, але, відповідно до наявних наразі досліджень, нижча, ніж про це сказав мер Києва.

При цьому варто зауважити, що окремі носії нового коронавірусу можуть виявитися «суперпоширювачами» – тобто заразити значно більшу кількість людей, ніж середньостатистичний показник. Про таку можливість в лютому повідомляли у BBC. 

«Британець Стів Уолш, який відвідав Сінгапур, як вважається, заразив п’ятьох британців, п’ятьох французів і, ймовірно, одного жителя іспанського острова Мальорка», – йшлося у повідомленні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: