Чубаров розповів, як Крим виживає без дніпровської води

Чубаров розповів, як Крим виживає без дніпровської води
У зв'язку з підривом дамби Каховської ГЕС дніпровська вода вже перестала надходити до Криму
фото з відкритих джерел

Після звільнення Крим не зможе усталено розвиватися без води з Дніпра

Окупанти спробують перекрити брак води для сільського господарства в Криму видобутком води з підземних запасів. У 2014-2021 роках, коли вода каналом не надходила до окупованого Криму, російські варвари вже пробили безконтрольну кількість артезіанських свердловин, експлуатація яких завдала колосальної шкоди навколишньому середовищу. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Підземні ніші, що звільнилися від прісної води, одразу заповнилися морською. Таким чином, запаси чистої води, що створювалися тисячоліттями, протягом кількох років варварськи були знищені російськими окупантами», – коментує Чубаров.

У зв'язку з підривом дамби Каховської ГЕС дніпровська вода вже перестала надходити до Криму. Однак потреби Криму у питній воді та потреби комунальної сфери цього року будуть забезпечені запасами води у місцевих водосховищах, які достатньо заповнилися завдяки дощовій весні.

Чубаров зазначив, що 85% дніпровської води, що надходила до Криму, використовувалося для потреб сільського господарства. Однак доступність води не завжди використовувалася на користь Криму. Так, доцільність вирощування рису у Криму, для якого витрачалося 60% води, що постачається Північнокримським каналом, завжди була і залишається спірною серед екологів і прихильників розвитку Криму як унікальної курортної території.

Ще одна екологічна катастрофа може утворитися у разі підриву «Кримського титану», про мінування якого говорили українські спецслужби.

«Наскільки мені відомо, про загрозу та наслідки витоку величезної кількості аміаку у разі підриву «Кримського титану»  українською стороною поінформовано міжнародні організації, які забезпечують контроль та моніторинг у цій сфері. Тобто небезпека нової техногенної катастрофи, яку можуть влаштувати російські окупанти, перебуває під увагою міжнародних організацій. Чи наважаться російські окупанти влаштувати ще одну техногенну катастрофу, але вже на кримській землі? Відповідь, на жаль, також не втішна: для росіян нове лиходійство є не більш, ніж черговим злочином», – наголосив Чубаров.

Доступними способами, у першу чергу, через інтернет-ресурси, Меджліс інформацію про загрозу, а також публікує поради та рекомендації фахівців у разі виникнення прямої небезпеки життю та здоров'ю людей, які проживають по обидва боки від підприємства «Кримський титан» – у прилеглих населених пунктах Криму та Херсонської області.

Нагадаємо, що 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, розташовану за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка на Херсонщині. Станція повністю зруйнована і не підлягає відновленню. Крім греблі, російські окупанти підірвали турбіни та генератори Каховської ГЕС.

Також українська розвідка попередила про те, що російські окупанти мінують цехи підприємства «Кримський титан»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Хорєв: «У найгіршому випадку ми матимемо на дні водосховища річку шириною у 300 м»
«Вода з охолоджувача випаровується». Ексзаступник міністра довкілля розповів про ситуацію на ЗАЕС
Волонтери тягнуть жінку на ношах під час евакуації
Росіяни блокують доступ ООН для допомоги жителям на окупованому Лівобережжі
Окупанти вчинили екоцид: підрив росіянами Каховської ГЕС може позбавити питної води жителів Херсонщини та окупованого Криму, а також становить загрозу для Запорізької АЕС
Росія не винна? Як світові медіа висвітлювали катастрофу на Каховській ГЕС
Каховська ГЕС до катастрофи, яку спричинили російські терористи
Що відомо про Каховську ГЕС, яке вона мала значення й які наслідки підриву можливі
Лівий берег Херсонщини, 7 червня 2023 року
Окупанти кинули жителів лівого берега Херсонщини, люди провели ніч на дахах (фото, відео)
Росіяни не випускають людей з підтоплених населених пунктів
В Олешках є перші загиблі внаслідок підриву Каховської ГЕС – мер
У Херсоні фахівці щодня проводять перевірки якості води
Чи можна пити воду в Херсоні після підриву дамби? Місцева влада зробила заяву
Люди рятуються від наслідків підриву окупантами Каховської ГЕС
Росіяни заблокували евакуацію населення з окупованої частини Херсонщини
Тактика окупантів – руйнувати все, відступаючи з окупованих територій
У Криму знищать все. Військовий аналітик спрогнозував, як тікатимуть окупанти
Дата публікації новини: