У Мінкульті повідомили, як проходитиме процедура передачі церковного майна

У Мінкульті повідомили, як проходитиме процедура передачі церковного майна

Правосильність релігійної громади має засвідчити керівник та усі інші виконавчі структури

За українським законодавством кожна громада є власною юридичною особою і відповідає за усе своє майно

Керівник департаменту у справах релігій і національностей Мінкульту Андрій Юраш в ефірі головного телеканалу «112 Україна» розповів про механізм передачі майна, якщо у церковній громаді виникає рух, який має на меті змінити юрисдикцію.

За його словами, для початку збирається релігійна громада, правосильність якої має засвідчити керівник, усі інші виконавчі структури. Вони засвідчують правосильність зборів, що у них беруть участь виключно ті люди, які є членами цієї релігійної громади. 

Потім відбувається вільний обмін думками і голосування.

«І якщо більшість обирає зміну юрисдикції – звичайно, що громада змінює юрисдикцію. Оскільки за українським законодавством кожна громада є власною юридичною особою і відповідає за усе своє майно, то при зміні юрисдикції і майно переходить разом з рішенням громади у ту структуру, в яку громада вирішила перейти. Якщо громада лишається, то і майно лишається саме у цій громаді. Те ж саме стосується монастиря, єпархіального управління», - пояснив Юраш.

Він уточнив, що є випадки, коли перехід відбувається з порушеннями, оскільки замість релігійної громади приїжджають сторонні люди.

«Мова йде тільки про релігійну громаду - вона може бути по-різному створена, вона може бути частиною жителів населеного пункту, бо є інші громади. Тут можуть бути мешканці інших населених пунктів, наприклад, у сусідньому селі немає церкви, вони можуть до цієї громади входити», - додав Юраш. 

Нагадаємо, 15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому обрали очільника Помісної церкви, яким став митрополит Переяславський і Білоцерківський Української православної церкви Київського патріархату Епіфаній. 6 січня у Константинополі він отримає Томос. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: