Мінінфраструктури вважає недостатніми нові транспортні санкції ЄС щодо Росії та Білорусі

Мінінфраструктури вважає недостатніми нові транспортні санкції ЄС щодо Росії та Білорусі
Залишається низка винятків, які створюють можливості для обходу антиросійських транспортних санкцій

В Мінінфраструктури наголосили, що економічні наслідки санкцій мають бути співмірними втратам, які завдала Росія

Запроваджені Єврокомісією нові санкції щодо агресора, відповідно до яких увесь зареєстрований у Росії та Білорусі вантажний транспорт зобов'язаний залишити територію Євросоюзу до 16 квітня, є недостатніми. Про це заявили у Міністерстві інфраструктури України.

«Ці рішення вдарять по економіці окупанта. Однак залишається низка винятків, які створюють можливості для обходу санкції», – йдеться у повідомленні пресслужби відомства.

У рішенні Єврокомісії зазначено, що країни-члени ЄС можуть на власний розсуд дозволити підприємствами Росії та Білорусі транспортування окремих категорій вантажів, зокрема природного газу та нафти, включно з продуктами нафтопереробки, а також деяких видів металів та залізної руди; фармацевтичної, медичної, сільськогосподарської та харчової продукції, включно з пшеницею та добривами; гуманітарних вантажів; культурних цінностей, наданих у тимчасове користування.

В МІУ наголосили, що економічні наслідки санкцій мають бути співмірними втратам, які завдала Росія українським та європейським споживачам внаслідок знищеної інфраструктури – тисяч кілометрів доріг, залізничних станцій, аеропортів та заблокованих морських портів.

У відомстві зазначили, що низка країн ЄС, які займають нейтральну позицію та утримуються від прямого звинувачення Росії у війні проти України, ймовірно скористаються цими винятками та знову дозволять агресору заробляти на європейських ринках, щоб продовжувати свої злочини на території України.

Вказані винятки, переконані в МІУ, залишають відкритою можливість для великого бізнесу в ЄС повернутися до звичних економічних зв’язків з Росією.

«Причиною п'ятого пакета санкцій Єврокомісії стало засудження воєнних злочинів Росії, зокрема масових вбивств цивільних українців у Бучі та інших населених пунктах. Зважаючи на це, незрозуміла доцільність таких напівзаходів, які залишають величезний простір для обходу санкцій. Така позиція партнерів не виглядає послідовною та логічною», – підкреслили в МІУ.

Як відомо, раніше перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що сума єдиноразових втрат, яких зазнала Україна від російського вторгнення, перевищує 560 мільярдів доларів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: