Московській церкві нагадали, що вона сама отримала автокефалію у Константинополя

Московській церкві нагадали, що вона сама отримала автокефалію у Константинополя

Українська церква не перша проходить процес отримання автокефалії від Вселенського патріархату

Заступник голови Адміністрації президента Ростислав Павленко нагадав, що Москва отримала автокефалію з рук Константинополя, але хоче цей шлях для України закрити. Про це він заявив в інтерв'ю «Главкому».

Він нагадав, що питання автокефалії української православної церкви лише в новітній історії обговорюється понад 20 років, і зараз цей процес значно просунувся вперед. «Процес отримання автокефалії рухається за своєю логікою – ми далеко не перші, хто його проходить. У свій час, до речі, автокефалію з рук Константинополя отримала і Москва, але для нас чомусь цей шлях хоче заборонити. Зараз завершується цілком конкретний етап, пов'язаний з інформуванням Вселенської патріархії інших помісних церков», - заявив Павленко, додавши, що з вуст Патріарха Варфоломія і ієрархів його церкві лунають слова про те, що Україна є канонічною територією Константинополя, а не Москви, і що необхідно сприяти єднанню українських православних.

Павленко підкреслив, що в Києві у питанні надання Томосу на бліц-криг не розраховували, бо «ці процеси мають свою логіку та канонічний зміст».

«Питання було винесено на публіку тоді, коли були необхідні публічні кроки – звернення до Патріарха Варфоломія світської та церковних влад. Погодьтеся – важко приховати звернення президента, підтримане парламентом, а також звернення архієреїв, включаючи представників Московського патріархату», - розповів чиновник.

Нагадаємо, 1 липня Вселенський Патріарх Варфоломій заявив, що Константинополь ніколи не визнавав церковної влади Москви над Україною.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: