Збільшення втрат для російської економіки допоможе змінити хід думок у Москві, – Пайфер

Збільшення втрат для російської економіки допоможе змінити хід думок у Москві, – Пайфер
«Питання Криму повинно бути складовою політики Сполучених Штатів і Заходу – продовження невизнання незаконної анексії Росією та продовження санкцій, пов’язаних із російським захопленням Криму» – Пайфер

«Відновлення українського суверенітету на Донбасі набагато легше, ніж відновлення суверенітету в Криму» – Пайфер

Кремль використовує Донбас як механізм дестабілізації Києва, щоб відволікти його увагу від реальних проблем з реформами, на яких Україна має зосереджуватися.

Таку думку під час онлайн дискусії Київського Безпекового Форуму, організованої Фондом «Відкрий Україну», висловив Стівен Пайфер, надзвичайний і повноважний посол Сполучених Штатів Америки в Україні у 1998 – 2000 роках, старший науковий співробітник Стенфордського університету, йдеться на офіційній сторінці Форуму.

«Питання у тому, як змінити ці плани», – наголосив дипломат.

На його думку, зараз Володимир Путін перебуває у непростому становищі.

«Повернімося до січня, у нього були великі плани на весну. У нього мала відбутися зміна Конституції, мав бути референдум, який би це підтримав, і в нього відкрилась би можливість бути президентом до 2036-го. Мав бути величезний парад 9 травня, який він би використав для підкріплення своїх позицій. Усього цього зараз немає», – підкреслив Стівен Пайфер.

«Путін стикнувся з економікою, яка, за даними МВФ, скоротиться цьогоріч на майже 6%. Ціна на нафту російської марки Urals в Європі, я сьогодні вранці перевірив, становить 21 долар за барель. Вчора ціна на нафту була навіть негативною. Росія досягла угоди із Саудівською Аравією, щоб зменшити видобуток на 10 мільйонів барелів нафти на день. Це крок у правильному напрямку, але необхідне зниження на 25 мільйонів барелів. І на початку травня уже буде ніде зберігати нафту», – сказав він.

«Путін може зрозуміти, що ситуація з економікою в його країні стає дедалі важчою. Маю надію, що збільшення втрат для російської економіки допоможе змінити хід думок у Москві», – підкреслив дипломат.

Водночас, він зауважив, що питання відновлення українського суверенітету на Донбасі «набагато легше, ніж відновлення суверенітету в Криму».

«Очевидно, що Росія хоче Крим. Росія не просунулась далі в анексії інших частин Донбасу. У питанні Донбасу важливо зрозуміти розрахунок Кремлем своїх виграшів та втрат», – сказав Стівен Пайфер.

Щодо Криму, дипломат висловив переконання, що це «питання повинно бути складовою політики Сполучених Штатів і Заходу – продовження невизнання незаконної анексії Криму Росією та продовження санкцій, пов’язаних із російським захопленням Криму».

Київський Безпековий Форум – міжнародний форум України з проблем миру і безпеки. Заснований у 2007 році Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: