Скандал в онлайн-школі: відома письменниця вимагає припинити диверсію

Скандал в онлайн-школі: відома письменниця вимагає припинити диверсію

Лариса Ніцой вважає, що проєкт «Всеукраїнська школа онлайн» зросійщує українських дітей

Відома письменниця Лариса Ніцой оприлюднила відкрите звернення до в.о. міністра освіти Любомири Мандзій, очільниці громадської спілки «Освіторія» Зої Литвин та президента України Володимира Зеленського.

«Вимагаю припинити диверсію проти України та антидержавну діяльність», - написала вона у зверненні, яке розмістила на своїй сторінці у Facebook.

Ніцой зазначила, що «під егідою трьох організацій Офісу Президента України, міністерства освіти України та громадської організації «Освіторія» на телебаченні започатковано проєкт зі зросійщення українських дітей». «Засобом зросійщення є онлайнуроки, куди запрошуються зіркові гості, які на уроках розмовляють російською мовою (Ласточкін, Коляденко тощо). Вчителі зауважень не роблять, а милими усмішками і похвалами заохочують глядачів робити так само як зірки, розмовляти на уроках російською», - обурюється письменниця.

Вона нагадала, що державна мова в Україні – українська. «Освіта, згідно із законами про освіту та мову, в Україні повинна відбуватися українською мовою, а вчителі з усіх предметів зобов’язані і повинні на уроках учити учнів висловлювати свою думку та демонструвати знання з будь-якого предмету українською мовою. На уроках іноземної – ще й іноземною мовою», - зазначила Ніцой.

Крім того, вона нагадала, що російська мова – це одна з багатьох мов національних меншин. «Припиніть здійснювати дискримінацію інших мов національних меншин і вивищувати одну мову національної меншини (російську) над іншими мовами національних меншин», - закликала Ніцой.

«Особливо звертаюся до в.о. міністра поки ще української освіти Любомири Мандзій. Якомога швидше донести інформацію до президента В.Зеленського, що даний проєкт під егідою президента України несе в собі диверсійну складову проти державності України, тож в існуючому форматі його треба негайно скасувати», - заявила письменниця.

Нагадаємо, нещодавно відбувся онлайн-урок з хімії для учнів сьомого класу, в якому зірковим гостем був телеведучий-гуморист Ігор Ласточкін. Батьків обурило те, що Ласточкін розмовляв російською мовою, а вчитель не зробив жодного зауваження.

Телеведучий зумів сказати лише кілька реплік українською, далі перейшов на російську, оскільки не зміг згадати, як правильно завершити речення державною мовою. У мережі обурилися, що Міносвіти та Офіс президента випустили в ефір урок на тему «Вода», який перетворився на глузування з української мови.

Також нещодавно відбувся онлайн-урок з англійської мови для учнів восьмого класу, в якому зірковим гостем «Всеукраїнської школи онлайн» став шоумен і хореограф Діма Коляденко. Шоумен сказав лише пару фраз англійською, далі перейшов на російську.

Зазначимо, протягом онлайн-навчання українці звернули увагу на низку помилок вчителів.

Зауважимо, що уроки виходили не в прямому ефірі, а у записі. Тобто автори проєкту мали змогу перезаписати відео без помилок, але на момент трансляції уроків по телебаченню вони цього не зробили.

«Всеукраїнська школа онлайн» – проєкт, який стартував в Україні 6 квітня для забезпечення дистанційного навчання школярів під час карантину. Участь у зйомках візьме приблизно 40 київських педагогів, а ролі учнів виконуватимуть медійні особи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: