Паризький суд за позовом автора скандального фільму про Майдан присудив українці штраф у 7,5 тисяч євро

Паризький суд за позовом автора скандального фільму про Майдан присудив українці штраф у 7,5 тисяч євро
Українська журналістка Анна Чесановська

Наразі українська журналістка потребує допомоги у зборі визначеної судом суми штрафу

Паризький апеляційний суд залишив у силі вердикт у справі української журналістки Анни Чесановської, до якої позивався режисер Поль Морейра, автор фільму «Україна: маски революції».

Суд визнав, що дії Чесановської завдали збитків діловій репутації Морейри, та зобов’язав її сплатити режисерові штраф у розмірі 7,5 тисяч євро. Крім того, рішення суду передбачає публікацію Анною Чесановською спростувань у пресі. Попередній розмір відшкодування, на якому наполягав Морейра, сягав 15 тисяч євро, проте суд зменшив позовні вимоги на половину. 

Нагадаємо, що Анна Чесановська працювала перекладачем у Поля Морейри, допомагаючи йому із розшифровкою інтерв’ю, взятих у кількох українських політиків і присвячених подіям на Євромайдані 2013-2014 років. Переглянувши готову стрічку, Чесановська помітила, як «у маніпулятивний спосіб» було скорочено та змонтовано її переклад – у підсумку пряма мова головних персонажів була змінена до непізнаваності. А сюжетом фільму стало твердження, що Революція Гідності була спровокована купкою радикалів та націоналістів, що виступали проти російської мови на сході України. Про недопустимі прийоми Морейри перекладачка написала дві авторські колонки, одна з яких була надрукована на сайті газети Libération.

Ці матеріали й стали предметом позову Поля Морейри, котрий стверджував, що його діловій репутації завдано шкоди. У червні минулого року суд першої інстанції не прийняв до уваги аргументи захисту Чесановської щодо права на оціночні судження та на власне бачення результату праці, у якій було взято участь. При цьому фільм Морейри неодноразово критикували, зокрема, у французькій пресі, а ряд європейських журналістів, котрі під час подій Євромайдану працювали в Україні, написали спільну відозву, якою закликали французькі телеканали відмовитися від демонстрації стрічки Морейри.

Як зазначила Анна Чесановська в коментарях «Главкому», нею вже підготовлена та подана касаційна скарга. Наступним етапом може стати її звернення до Європейського суду з прав людини. Проте після проходження апеляційної інстанції вирок суду вступив в силу, а це означає, що відповідачка має сплатити Полю Морейрі всю суму позову. Чи може остання бути розбита на окремі виплати – залежатиме від волі позивача. У випадку, якщо Поль Морейра захоче отримати свій позов єдиним траншем, Анна Чесановська опиниться у скрутному становищі, адже необхідних коштів журналістка не має. Наразі Чесановська потребує допомоги у зборі зазначеної суми штрафу.

Читайте докладніше про справу Анни Чесановської: Маски Морейри: чому французький документаліст обрав мішенню українську журналістку

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: