У «Слузі народу» пообіцяли: Ніякого перегляду закону про мову не буде

У «Слузі народу» пообіцяли: Ніякого перегляду закону про мову не буде
Микита Потураєв каже, що власники великих і місцевих телеканалів лякають, що через запровадження квотних норм українці можуть залишитися «сам-на-сам з московськими і промосковськими каналами»

Потураєв не виключає, що норми про мовні квоти варто було б відтермінувати

Микита Потураєв, народний депутат з фракції «Слуга народу», один з радників президентської команди з політичних питань запевнив, що інформація про перегляд закону про мову є «абсолютною неправдою». Про це Потураєв сказав в інтерв’ю «Главкому».

Нардеп стверджує, що «ніякого перегляду закону про мову не буде в принципі». «Ми не хочемо збурювати суспільство», - говорить Потураєв.

Нардеп пояснив, що взагалі-то були певні пропозиції стосовно закону про мову, які вони розглядали, але вирішили їх не підтримувати. «Вони стосувалися того, щоб відтермінувати, а не змінити, застосування квотних норм, які прописані в законі про мову. Хоча насправді, я вам скажу, що це була обґрунтована позиція», - вважає нардеп.

Нагадаємо, мовний закон, що набув чинності 16 липня 2019 року, збільшує квоти на мовлення державною мовою на радіо і телебаченні до 90%, замість раніше прийнятих 75%. Проте зміна квот набуває чинності лише через п'ять років після набуття чинності «мовного закону», тобто у липні 2024 року.

За словами Потураєва, власники великих і місцевих телеканалів вже зараз лякають, що через запровадження квотних норм українці можуть залишитися «сам-на-сам з московськими і промосковськими каналами», бо на створення «проукраїнських каналів грошей немає де взяти». «На відміну від тих розмовних (так званих інформаційних) каналів, великі розважальні канали – це дорога штука... Можливо, ми колись повернемось до тієї ідеї, щоб просто в перехідних положеннях трохи пролонгувати квоти. Але лише на пів року, можливо трохи більше», - запевняє нардеп зі «Слуги народу».

Як відомо, скандальний нардеп зі «Слуги народу» Максим Бужанський теж розкритикував мовний закон і зареєстрував у парламенті 31 жовтня минулого року свій законопроєкт, де йдеться про продовження у школах викладання російською мовою до 2023 року.

До відома, в інтерв’ю «Главкому» керівник парламентського Комітету гуманітарної політики Олександр Ткаченко анонсував дискусію стосовно змін до закону про мову. Депутати від «ЄС» кажуть, що під прикриттям коронавірусу Комітет спонукає Раду проголосувати на позачерговому засіданні за низку змін до закону про мову, зокрема і стосовно квот.

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: