Чи буде хліб? Росія на відміну від України призупиняє експорт зерна

Чи буде хліб? Росія на відміну від України призупиняє експорт зерна
Україна збирається експортувати до 1 липня 2020 року 20,2 млн т зерна

Росія зупиняє експорт зерна під приводом вичерпання квоти відвантажень на цей рік

Росії призупиняє експорт зерна в II кварталі 2020 року. Офіційна причина –  квота вже повністю вибрана. Про це повідомляє пресслужба Міністерства сільського господарства.

Зазначається, що країна зупинить поставки за кордон після того, як будуть відвантажені всі задекларовані в рамках квоти обсяги.

«Після вивезення всього задекларованого в рамках квоти зерна експорт пшениці, жита, ячменю і кукурудзи в держави, які не є членами Євразійського економічного союзу, буде зупинений до 1 липня 2020 року», - вказується в повідомленні.

Ще однією причиною зупинки експорту може бути той факт, що експерти ФАО, продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, вже кілька разів застерегли, що через пандемію коронавірусу вже у найближчі місяці можуть початися проблеми з поставками продуктів харчування. Поки що ж ситуація залишається під контролем лише завдяки тому, що більшість країн мали запаси продовольства.

На тлі спалаху коронавірусу, Росія встановила квоту на експорт зерна в розмірі 7 млн т на квітень-червень 2020 року.

Reuters пише, стрімке вичерпання квоти аналітики пояснили бажанням великих трейдерів швидше отримати митні документи для майбутніх поставок.

Як повідомляв «Главком», тим часом Україна продовжує експорт зерна, попри заклики представників вітчизняної хлібопекарської галузі призупинити відвантаження за межі країни.

У меморандум на експорт зерна в 2019/20 рік передбачалося продати від 18 до 20 млн т, проте в умовах неочікуваної світової кризи, викликаної коронавірусом, експортери почали нарощувати продажі.

Після обвалу нафтових котирувань до $30 за барель експорт зерна різко впав, але потім спрацював ефект відкладеного попиту. Цей факт і стривожив українських пекарів і мірошників.

Отже, перед урядом постало питання: продавати зерно далі чи пригальмувати, враховуючи не тільки глобальну кризу, але і можливі проблеми з майбутнім урожаєм пшениці. Через аномально теплу і безсніжну зиму (через що були проблеми з вологою для озимих) і прогнозованого раннього і жаркого літа - посіви просто «горять».

Однак, замість підписання нового меморандуму, покликаного обмежити експорт зернових, 30 березня Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства разом з учасниками зернового ринку підписали документ про встановлення граничного обсягу пшениці у 2019/2020 маркетинговому році, на рівні 20,2 млн тон - це навіть більше, ніж експортери припускали в минулому році.

Тим часом Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства планує обмежити експортні відвантаження української кукурудзи на поточний маркетинговий рік.

Як повідомлялося, українські аграрії втрачають третину прибутків через ерозію грунтів.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: