Росії доведеться зупиняти нафтовидобуток - зберігати її ніде

Росії доведеться зупиняти нафтовидобуток - зберігати її ніде
Росії доведеться заглушити старі свердловини вже у травні

Експерт назвав термін, після якого росіянам доведеться «глушити» свої свердловини

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI», колишній заступник голови правління ВАТ «Укртранснафта» Михайло Гончар вважає, що Росії через падіння цін доведеться вже у травні зупинити нафтовидобуток на старих свердловинах. Про це експерт сказав в інтерв’ю «Главкому».

Водночас, експерт зазначив, якщо старі свердловини заглушити, то відновлювати їх буде економічно недоцільно. «Згодом доведеться припиняти і арктичний видобуток», - каже Гончар і додає, що можна було б накопичувати нафту і чекати кращих часів на ринку, проте місця для неї нема.

«Резервуарний парк «Транснефти» вміщує десь 20 млн. тонн. Експорт в минулому році склав 248 млн тонн. Тобто якщо експорт припиниться, а уявити, що ці сховища вільні, то вони заповняться рівно через місяць. До того ж резервуарні парки «Транснефти» не є вільними. Там ще з минулого року десь від 3 до 5 млн тонн некондиційної нафти. Пригадуєте історію з брудною нафтою з російської «Дружби» рік тому? Так ось ця нафта нікуди не поділась. Вона десь там в Самарі на найбільшому в Росії нафтосховищі», - говорить Гончар.

Експерт запевняє, що наразі Росію не можуть врятувати ані танкери «Совкомфлоту» (їх небагато), ані парк залізничних цистерн РЖД, ані резервуарні парки на нафтопереробних заводах. «Це проблему вирішить лише на лічені тижні. Хіба що залишиться швидко будувати тимчасові відкриті сховища-обваловки для відкритого зберігання нафти, як у ХІХ столітті», - каже Гончар, але це забруднення навколишнього середовища.

За словами експерта, нафту з відкритих сховищ у Росії потім купувати не будуть. «Вона потрапить під санкції за шкоду довкіллю. Так що, свердловини все-таки доведеться зупиняти», - запевняє Гончар.

Як повідомлялося, ціни на всю світову нафту полетіли до низу.

Нагадаємо, станом на квітень 2020 року до складу ОПЕК входять 13 країн: Алжир, Ангола, Венесуела, Габон, Іран, Ірак, Конго, Кувейт, Лівія, Об'єднані Арабські Емірати, Нігерія, Саудівська Аравія і Екваторіальна Гвінея

ОПЕК+ - це домовленість, яка охоплює не тільки країни-члени картелю, але й низку інших: Азербайджан, Бахрейн, Бруней, Казахстан, Малайзію, Оман, Південний Судан, Росію та Судан.

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: