Депутати не розуміють, що вони вимагають для «Енергоатому» - експерт Інституту майбутнього

Депутати не розуміють, що вони вимагають для «Енергоатому» - експерт Інституту майбутнього
Останнім часом споживання електроенергії суттєво знизилось і це змусило уряд переглянути енергобаланс та знизити частку не лише атомної генерації, - експерт

Нині потрібно переглядати механізм ПСО, ціноутворення для побутових споживачів і механізм та джерела виплат щодо «зеленого» тарифу, - Прокіп

Депутати, які вимагають не відключати атомні блоки «Енергоатому», не розуміють ситуації в енергетиці. Про це заявив експерт «Українського інституту майбутнього» Андріан Прокіп, коментуючи звернення депутатів до прем’єр-міністра з проханням не обмежувати потужності АЕС.

«На жаль, наші депутати вважають, що вони дуже легко можуть знайти просте рішення проблеми. Але простого рішення бути не може в принципі, тому що навіть якщо заборонити розвиток потужностей, все одно залишаються потужності, за які ми маємо платити. Змінити заднім числом «зелений» тариф ми не можемо, тому що це нас наразить на судові позови, які через кілька років будуть цими гравцями виграні, і в кінцевому рахунку будемо виплачувати ще більші суми і плюс штрафи. Тому тут не може бути простих рішень», - сказав Прокіп.

За його словами, нині потрібно переглядати механізм ПСО, переглядати ціноутворення для побутових споживачів і механізм та джерела виплат щодо «зеленого» тарифу, і в тому числі проводити переговори з учасниками ринку для вироблення компромісного рішення щодо часткового добровільного перегляду ставок і термінів виплат.

Експерт також наголосив, останнім часом споживання електроенергії суттєво знизилось і це змусило уряд переглянути енергобаланс та знизити частку не лише атомної генерації.

«Через карантин суттєво скоротився попит, а відповідно і обмежується базове навантаження, що теж впливає на необхідність зупинки деяких атомних енергоблоків», - сказав Прокіп.

Нагадаємо, 28 квітня Міністерство енергетики та захисту довкілля України затвердило новий Прогнозний енергетичний баланс України на 2020 рік, який передбачає заходи для забезпечення стабільної роботи енергетичної галузі.

Раніше в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець повідомила, що для виведення енергетики з кризи Мінекоенерго пропонує низку антикризових заходів, серед яких укладення меморандуму з інвесторами про зниження «зеленого тарифу», зупинення будівництва нових сонячних та вітрових генеруючих потужностей по системі «зеленого» тарифу та перехід на конкурентну систему підтримки (аукціони), реформа ПСО.

Як повідомлялося, сьогодні, 8 травня, Буславець закликала правоохоронні органи мають розслідувати доведення галузі до фактичного банкрутства за минулі вісім місяців.

Наприкінці квітня загальна потужність працюючих блоків «Енергоатому» впала до 7300 МВт. Ще декілька місяців тому в Україні працювали блоки АЕС загальною потужністю 11 400 МВт.

Раніше у Міненерго заявили, що проблема «зеленого» тарифу буде вирішена найближчим часом.

Як відомо, Мінекоенерго передбачає зниження виробництва електроенергії для ТЕС, ГЕС і АЕС.

Також повідомлялося, уряд зупиняє атомні енергоблоки (документ). Станом на 28 квітня на атомних станціях України в роботі 11 з 15 енергоблоків.

До слова, системний оператор «Укренерго» змушений постійно зупиняти українські електростанції. До падіння споживання від карантину «Укренерго» зупиняв теплові електростанції, сонячні і вітрові. Останнім часом постійно доводиться «розвантажувати» атомні блоки. Це, на думку експертів, вкрай не бажані дії з точки зору енергетичної безпеки.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: