Для будівництва в Україні дата-центрів необхідні конкурентні тарифи на електроенергію - Мінцифри

Для будівництва в Україні дата-центрів необхідні конкурентні тарифи на електроенергію - Мінцифри

Прозорі і конкурентні тарифи на електроенергію енергію повинні бути протягом щонайменше п'яти років, - радник віцепрем'єр-міністр

В Україні основою розвитку такої IT-галузі, як будівництво дата-центрів, повинні стати прозорі і конкурентні тарифи на електроенергію енергію протягом щонайменше п'яти років. Таку думку висловив Владислав Радиш, радник віцепрем'єр-міністра України - міністра цифровий трансформації України.

За його словами, зараз в Україні складаються унікальні можливості, щоб створити нову індустрію.

«У світі йде дуже велика конкуренція за розвиток нових галузей, зокрема, дата-центрів. Причому конкуренція в основному на енергетичному ринку», - сказав він під час робочої наради в комітеті Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

У Мінцифри підкреслили, що для інвестора, який буде приймати рішення про будівництво дата-центру, важливі конкурентні ціни на електроенергію і умови укладення довгого (не менше п'яти років) прямого контракту з компанією, яка генерує електроенергію.

За даними міністерства, багато країн світу намагаються залучати інвесторів в дата-центри саме цінами на електроенергію. Зокрема, в Канаді для дата-центрів діє тариф в розмірі 2,5 євроцента за кВт-год, в США - 1,8-2,1 євроцента за кВт-год, в Казахстані - 1,8-1,9 євроцента за кВт-год, в Норвегії - 0,9-1,2 євроцента за кВт-год, в Швеції - 1,2 євроцента за кВт-год, в Туркменістані - 1,1 Євроцентру за кВт-год.

У Росії тариф вище - на рівні 2,2-3,5 євроцента за кВт-год, в Китаї - 3,5 євроцента за кВт-год.

Нагадаємо, що зараз в Україні ціни на електроенергію для промисловості вищі, ніж в Європі і складають приблизно 5 євроцентів за кВт-год.

При цьому такі країни-сусіди України, як Білорусь і Угорщина, активно цікавляться залученням інвесторів до будівництва на своїй території дата-центрів і готові надавати їм конкурентні тарифи атомної генерації.

У міністерстві додали, що дата-центри споживають електроенергію рівно і стабільно, що може допомогти Україні скоротити профіцит електроенергії на ринку.

Як відомо, з кінця квітня уряд України почав відключати блоки АЕС через зростання виробництва «зеленої» енергетики і для підтримки рівня ціни на електроенергію.

Нагадаємо, в.о. міністра енергетики Ольга Буславець заявила, що під час карантину стрімко знизилося споживання електроенергії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: