Угорська влада через благодійні фонди будує на Закарпатті стадіони (фото)

Угорська влада через благодійні фонди будує на Закарпатті стадіони (фото)
Два поля бази академії «Мункач» уже здані в експлуатацію
Фото - Закарпатська обласна федерація футболу

Назва майбутньої футбольної академії – теж угорська

У селі Дерцен під Мукачевом на Закарпатті триває глобальне будівництво футбольної інфраструктури. Готується підґрунтя до відкриття тренувальної бази Мукачівської футбольної академії «Мункач».

Мункач – угорський варіант назви міста Мукачева.

Велике будівництво триває при в’їзді в село Дерцен. Вантажівки, крани, екскаватори, мінітехніка -  піковий період тут працювало до 130 робітників, розповідає офіційний сайт Федерації футболу Закарпатської області. Одні займаються закладанням дренажної та поливної систем для майбутнього газону, інші встановлюють протипожежні резервуари, ще інші оздоблюють фасад приміщення, хтось проводить електропровіддя, кладе лінолеум, прибирає сміття, заносить меблі.

Саме так виглядає зведення тренувальної бази Мукачівської футбольної академії «Мункач» на території відповідної об’єднаної територіальної громади на цьому етапі робіт. По їх завершенні очікується справжній прорив у розвитку виду спорту в одному з головних міст Закарпаття

Задум на Закарпатті реалізує угорська влада через благодійні фонди. Як зазначає спортивний директор Мукачівської футбольної асоціації Золтан Сільваші, ідея виникла в представників сусідньої нам країни одразу після заснування академії. Спочатку шукали місце, де б могла розташуватися велика кількість полів. Зрештою, зупинилися на Дерцені. Проектні роботи виконали мукачівські фахівці. Так само місцеве будівельне підприємство здійснює основний фронт робіт.

За словами заступника голови Федерації футболу Закарпаття Віктора Качура, важливо, що «проектом «опікуються практичні люди» – зокрема з угорської сторони директор ФК «Варда» (Кішварда) Атілла Рівіс та з українського – голова Закарпатської асоціації футболу Іван Дуран. Відповідно немає бюрократичної паперотворчості, а нагальні питання вирішуються з розумінням їх суті, оперативно.

Уже здано в експлуатацію два стандартні поля із синтетичним покриттям. Ще чотири планують із природним газоном. Один із них застелять невдовзі рулонною травою. Це пришвидшить можливість гравцям займатися на полі. Поруч обладнано якісне освітлення. Паралельно облаштовують територію, паркування, дорогу. Будуть встановлені трибуни.

В основному корпусі розмістять харчовий блок, спальні номери на 115 ліжкомісць, відпочинкову кімнату, роздягальні, сауну. Усе зводиться за сучасними нормами захисту, тим паче, що в приміщеннях постійно перебуватимуть діти. Скажімо, максимально буде сховано елетропровіддя, а система горизонтальних вікон у коридорі на другому поверсі не лише дає добре освітлення, а й на випадок пожежі «спрацює» в такий спосіб, щоб швидко вивести дим із приміщень назовні. Та, звичайно, усі сподіваються: до цього не дійде.

Карантин дещо вплинув на темпи робіт через погіршення доставки матеріалів. Багато що залежить і від погодних умов. Утім, проект уже на стадії завершення. Його планують здати в експлуатацію в середині літа.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: