ДТЕК купує обленерго за гроші, зароблені на газовидобутку - експерт

ДТЕК купує обленерго за гроші, зароблені на газовидобутку - експерт
Технічне і фінансове становище обленерго потребують модернізації ліній електропередачі, підстанцій, трансформаторів, - експерт

«ДТЕК Нафтогаз» виступив формальним покупцем у зв'язку з відсутністю кредитних обмежень, що є у компанії «ДТЕК Енерго»

Співзасновник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук пояснив чому покупцем «Київобленерго» і «Одесаобленерго» виступила компанія «ДТЕК Нафтогаз». Про це він написав  в авторському блозі на сайті Корреспондент.net.

За інформацією експерта, видобуток природного газу дозволив ДТЕК акумулювати необхідні фінансові ресурси.

«ДТЕК Нафтогаз», що профільно займається видобутком природного газу, купить два обленерго. На перший погляд це може викликати здивування. Але «ДТЕК Нафтогаз» і так входить в групу компаній ДТЕК і тому це рішення швидше носить внутрішньо організаційний момент. Власне «ДТЕК Нафтогаз» виступив формальним покупцем у зв'язку з відсутністю кредитних обмежень, що є у компанії «ДТЕК Енерго». Також у компанії «ДТЕК Нафтогаз» в наявності акумульовані фінансові ресурси», - пише Корольчук. 

Аналізуючи технічне і фінансове становище придбаних обленерго, експерт вказує, що вони потребують, як в модернізації ліній електропередачі, підстанцій, трансформаторів, так і в відповідному фінансовому ресурсі для таких цілей.

«Показники ефективності вимірюють у двох найбільш важливих для споживачів електроенергії категоріях - це втрати електроенергії в мережах і операційні витрати в перерахунку на одного споживача. В Україні середній показник втрат електроенергії в мережах становить 9,9%, тоді як в ЄС - 4,5%. Дані НКРЕКУ і Міненерго свідчать, що в 2017 році втрати електроенергії в мережах «Одесаобленерго» становили 13,7%, «Київобленерго» - 17% (це 5 показник серед обленерго України). У той же час, в «ДТЕК Київські електромережі» показник втрат в два рази менше (7%), в «ДТЕК Дніпровські електромережі» - в три рази менше (4,6%). При цьому в «Енергетичній стратегії України» на період до 2035 року встановлені мінімальні цільові показники втрат електроенергії на рівні 7,5%. Тобто, колишній структурні одиниці VS Energy «Одесаобленерго» і «Київобленерго» відстають від плану, а ДТЕК в двох компаніях вже реалізував план 2035 року», - підкреслює він.

На думку експерта, порівняння ефективності роботи розподільчих компаній ДТЕК і купуються обленерго дозволяє сподіватися на поліпшення електропостачання в Київській та Одеській областях.

«Відштовхуючись від цих даних можна припустити, що, швидше за все, «Одесаобленерго» і «Київобленерго» очікує етап системних змін як технічних, так і фінансових. У цьому контексті споживач може розраховувати на те, що зношені мережі будуть модернізовані, а це призведе до скорочення відключень електроенергії і стабілізації напруги в мережах. На сьогодні саме ці два питання є головними проблемами для споживачів як сільських, так і міських територій», - прогнозує Юрій Корольчук.

Як повідомлялося, на початку січня 2019 року енергетичний холдинг ДТЕК заявив про намір сконцентрувати 68,2949% акцій АТ «Одесаобленерго» і 93,9978% ПрАТ «Київобленерго». Покупцем обленерго виступає «ДТЕК Нафтогаз» - найбільша в Україні приватна нафтогазова компанія.

У 2017 році компанія видобула рекордні для української приватної газовидобутку 1,65 млрд. Куб. м природного газу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: