Експерти не виключають потрійного зростання цін на цибулю

Експерти не виключають потрійного зростання цін на цибулю
Частина продукції, яку заклали на зберігання, зважаючи на якісні показники, буде непридатною для реалізації у весняні місяці

Через дощі посадка цибулі в 2018 році почалася із запізненням

Сезон-2018/2019 в Україні може завершитися рекордними, як мінімум, за останні 5 сезонів цінами на цибулю, повідомляє EastFruit.

Дані прогнози озвучив керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорєв.

На думку експерта, подібні очікування обумовлені цілим рядом факторів. В першу чергу, як і прогнозувалося раніше, фермери скоротили посадочні площі під цибулю в нинішньому сезоні на 5%. А ще більш істотні корективи в обсяг валового збору цибулі в цьому році внесли погодні умови. Саме для виробництва цибулі, на думку фермерів, погода була максимально несприятлива. Через дощі посадка цибулі в 2018 році почалася із запізненням на два тижні. Наступним негативним фактором була посуха в період вегетації. У підсумку, зміщення масового збирання цибулі на вересень негативно позначилося на якості продукції перед закладкою на зберігання.

Всі перераховані вище фактори не могли не відбитися і на цінах, які вже в першій половині нинішнього сезону досягли показників 8,5-9 грн / кг.

У другій половині сезону-2018/19, на думку Олександра Хорєва, ситуація з цибулею в Україні навряд чи покращиться. Частина продукції, яку заклали на зберігання, зважаючи на якісні показники, буде непридатною для реалізації у весняні місяці.

Імпортна продукція також не зможе повністю вирівняти ситуацію. У нинішньому сезоні проблеми з виробництвом були відзначені в Польщі, Нідерландах та інших країнах, які можуть поставляти в Україну цибулю, зокрема у другій половині сезону.

У підсумку, можна відзначити, що зниження валового збору на 8% і наявність великих обсягів неякісної продукції можуть призвести до дефіциту цибулі в Україні вже в березні 2019 року. У той же час ті виробники, яким вдалося прибрати якісну цибулю і які планують свої продажі протягом всього сезону, можуть розраховувати на ціни, які можуть перевищити торішні показники в три рази.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: