Енергоспівтовариство рекомендує Україні перейти на європейський стандарт обліку газу

Енергоспівтовариство рекомендує Україні перейти на європейський стандарт обліку газу
Україна взяла на себе зобов'язання використовувати європейський стандарт обліку газу

Україна за чотири роки так і не відмовився від «газпромівських» стандартів обліку газу

Єврочиновники з Енергоспівтовариства в своєму листі Асоціації газового ринку рекомендують Україні перейти на європейський стандарт обліку газу. Це рішення дозволить прибрати коефіцієнти, які зараз застосовують в платіжках побутовим споживачам, а також усуне непрозорість і маніпуляції при торгівлі імпортним газом. Поки що «Нафтогаз» не поспішає відмовлятися від «газпромівської» системи обліку газу.

В Україні температурою стандартних умов є +20 ° C. Це пов'язано з тим, що раніше весь імпортний газ «Нафтогаз України» закуповував у «Газпрому», який використовував такі ж стандартні умови. У листі відзначено, що в Україні продовжують використовувати непрозору і застарілу методику, яка збереглася ще з часів тісної співпраці з «Газпромом». Що і призвело до того, що побутові споживачі отримали рахунки в яких обсяги газу з допомогою коефіцієнтів приведені до «газпромівських» стандартів.

Секретаріат Енергоспівтовариства нагадує, що Україна, взяла на себе зобов'язання використовувати європейський стандарт обліку газу.

«Ми хочемо підкреслити, що взяті в рамках Договору про енергетичне співтовариство зобов'язання вимагають використання природного газу в стандартних умовах Євросоюзу - 101,325 кПа і 0°C», - зазначено в листі.

За даними «Нафтогазу України», з листопада 2015 року весь імпортний газ надходить в Україну з Європи. Близько 70% імпорту здійснює група Нафтогаз. Куплений за європейськими стандартами, обсяг імпортного газу при продажі українським споживачам переводиться в газпромівський стандарт, з температурою + 20 ° C.

За рахунок таких простих маніпуляцій обсяг газу збільшується приблизно на 10%, а значить – і доходи «Нафтогазу».

Раніше глава НКРЕКУ Оксана Кривенко виступила з пропозицією змінити стандартні умови на європейські: тобто вести облік газу при температурі 0 ° C, а не +20 ° C. Цю ініціативу розкритикували в «Нафтогазі», заявивши, що зміна стандарту не вирішить проблему.

image001

Нагадаємо, що постачання природного газу в одиницях енергії - кВт * год повинно було початися ще в 2015 році. Це так само є зобов'язанням України перед Енергоспівтовариством.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: