Euracoal ще раз підтвердив доцільність використання формули Роттердам +

Euracoal ще раз підтвердив доцільність використання формули Роттердам +
Ілюстративне фото

В цілому Euracoal позитивно оцінює методологію ціноутворення на вугілля, розроблену НКРЕКУ

Euracoal ще раз підтвердив доцільність використання принципу імпортного паритету і формули Роттердам + при формуванні цін на вугілля в Україні в умовах дефіциту енергоресурсу. Це випливає з офіційної заяви Європейської асоціації вугілля та лігніту, розміщеної на її сайті.

«Вибір маркерної ціни є правильним, індекс API 2 є прозорим і відповідним показником ціни імпортного паритету для вугілля в Україні. Транспортні витрати, які включені в формулу Роттердам +, є приблизними, вони розраховані, виходячи з більш високої вартості доставки вугілля в порти України у порівнянні з портами північно-західної Європи», - йдеться в прес-релізі.

Індекс цін на вугілля API2 являє собою комбінацію цін, повідомляються незалежно двома комерційними постачальниками інформації про ринок вугілля Argus/McCloskey. Зокрема, API2 відображає ціну на імпортований в північно-західну Європу вугілля в трьох основних портах: Амстердам, Роттердам і Антверпен (ARA). Зібраними даними довіряють учасники ринку у всьому світі, яка використовується методологія ретельно перевірена.

За словами європейських експертів, ситуація в Україні ускладнюється потребою в антрациті. «Міжнародний ринок такого вугілля обмежений з декількома ціновими маркерами. З огляду на складність встановлення справедливої ринкової ціни цього вугілля, до вартості енергетичного вугілля (марка Г - ред.) може плюсуватися надбавка для покриття додаткової вартості імпорту саме антрациту», - заявив Euracoal.

В цілому Euracoal позитивно оцінює методологію ціноутворення на вугілля, розроблену НКРЕКУ.

Як повідомлялося, 3 березня 2016 року НКРЕКУ прийняла постанову №289, у якій затвердила методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт. На цій підставі формула отримала назву «Роттердам +».

У зв'язку з питаннями популістів про доцільність використання формули, новий склад НКРЕКУ звернувся до найбільшої європейської вугільної асоціації Euracoal з проханням проаналізувати методологію формування ціни вугілля в тарифі.

Зазначимо, що Euracoal - найбільше об'єднання європейської вугільної промисловості.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: