Форс-мажором є не карантин, а його наслідки, – Торгово-промислова палата України

Форс-мажором є не карантин, а його наслідки, – Торгово-промислова палата України
Карантин не є форс-мажором, - ТППУ

Торгово-промислова палата України пояснює, які документи потрібні для підтвердження форс-мажорних обставин

Торгово-промислова палата України заявила, що карантин не є форс-мажорною обставиною, форс-мажором можуть стати його наслідки.

Про це повідомляє Pravo.

Згідно з повідомленням, відповідно до законодавства України, підтвердження форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) на підставі загальних ситуацій або на підставі запроваджених/ чинних режимів не передбачено. Однак підтвердження форс-мажору у зв’язку з запровадженням карантину існує, але потрібно розуміти, чи призвело це до конкретних обмежувальних заходів і наслідків, які могли стати причиною неможливості виконання зобов’язань.

Підставою для підтвердження форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) є наявність одного або більше обставин, зазначених у ст.141 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні», а також визначені сторонами за договором, контрактом, угодою, з типовим договором, законодавчими, відомчими і/або іншими нормативними актами, які вплинули на зобов’язання таким чином, що зробили неможливим його виконання в передбачений термін.

Тому крім обставин конкретної ситуації слід оцінити умови договору.

Умови договору, як правило, містять положення про форс-мажорні обставини з переліком фактів і правовими наслідками їх настання.

Наявність у переліку таких подій, як «епідемія», «надзвичайна ситуація», «обмежувальні дії влади» посилює позицію, але сторона все одно повинна довести, що коронавірус або заходи щодо боротьби з ним, прийняті на рівні державної влади, є форс-мажором.

Надані заявником документи для підтвердження форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) повинні свідчити про:

  • надзвичайність таких обставин;
  • непередбачуваність обставин;
  • невідворотність;
  • причинно-наслідковий зв’язок між обставиною/подією і неможливістю виконання заявником своїх конкретних зобов’язань.

Порядок посвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) встановлюється Регламентом посвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) (далі – Регламент).

Не вважаються форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) в будь-якому випадку: фінансова та економічна криза, дефолт, зростання офіційного і комерційного курсів іноземної валюти до національної валюти, недотримання/порушення своїх обов’язків контрагентом боржника, відсутність на ринку потрібних для виконання зобов’язання товарів, відсутність у боржника необхідних коштів.

Стороні, яка посилається на форс-мажор, рекомендується звернутися до компетентного органу (ТПП) країни, де виникла форс-мажорна обставина, який видає відповідний документ (сертифікат або свідоцтво), і пред’явити його контрагенту згідно з умовами договору.

Нагадаємо, в Чернівецькій області станом на 16 березня зафіксували два нові випадки зараження коронавірусом. Загалом, в Україні лабораторно підтверили 5 випадків COVID-19.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: