Європейський експерт розповів, навіщо потрібен «плюс» у роттердамській формулі

Європейський експерт розповів, навіщо потрібен «плюс» у роттердамській формулі
Брайан Ріккетс
Фото: beg.dp.ua

Низка експертів вважає, що справа НАБУ не має судової перспективи, а новий уряд змушений буде повернутися до формули «Роттердам +», оскільки купувати по ній вугілля наразі найдешевше

У формулу «Роттердам +» включили вартість доставки, оскільки завезти вугілля в Україні дорожче, ніж у порти Амстердам - Роттердам - Антверпен. Про це заявив генеральний секретар Європейської асоціації вугілля та лігніту EURACOAL Брайан Ріккетс в інтерв'ю інтернет-виданню delo.ua.

«Вибір API 2 виправданий, але відображає вартість вугілля, що доставляється в порти АРА (Амстердам - Роттердам - Антверпен) на північному заході Європи, а не в українські порти, тільки один з яких може розвантажувати великотоннажні судна. Думка експертів, отримана EURACOAL, підтверджує, що вартість доставки в Україну вище, в залежності від походження конкретної партії і розміру судна - можливо, на 9 дол. США за тонну в разі вугілля із США», - повідомив Ріккетс.

Керівник EURACOAL додав, що різниця у вартості доставки вугілля в європейські порти і українські варіюється від 6,5 дол./т до 14,5 дол./т, і ці витрати були включені в формулу ціноутворення.

«Різниця у вартості доставки вугілля, що доставляється в українські порти, а не в порти ARA, варіюється від 6,5 дол./т до 14,5 дол./т відповідно до методології НКРЕКП. Таким чином, приблизна оцінка різниці у вартості доставки, зроблена НКРЕКП, відображає фактичну величину», - заявив Ріккетс.

Нагадаємо, методологія розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (відома як формула «Роттердам +») затверджена Національною комісією, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, 3 березня 2016 року. Відповідно до неї вугільна складова в тарифі на електроенергію була заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Амстердам - Роттердам - Антверпен). З 1 липня 2019 року у зв'язку з введенням в Україні нового ринку електроенергії дія формули «Роттердам +» припинилася.

24 березня 2017 НАБУ відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, які затвердили формулу «Роттердам +». 8 серпня 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам по так званій справі «Роттердам +», серед яких екскерівник НКРЕКП Дмитро Вовк. 20 серпня 2019 суд відмовив у клопотанні НАБУ і не погодився взяти під варту Вовка.

Низка експертів вважає, що справа НАБУ необгрунтована і не має судової перспективи, а новий уряд змушений буде повернутися до формули «Роттердам +», оскільки купувати по ній вугілля на даний момент найдешевше.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: