Майже 10 млрд грн. Як держава допомагає бізнесу під час карантину: кому і скільки

Майже 10 млрд грн. Як держава допомагає бізнесу під час карантину: кому і скільки
Основний обсяг підтримки бізнес отримав від скасування сплати податку на землю та податку на нерухомість в березні 

Президент Торгово-промслової палати систематизував усі антикризові рішення уряду

Пакет державної підтримки бізнесу на сьогодні становить близько 9,3 млрд грн, в тому числі бізнесу «карантинних» галузей – менш 1 млрд грн. Такі цифри наводить президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

Він зазначив, що обсяги підтримки бізнесу були визначені трьома законами, прийнятими 17 березня (проекти 3219 і 3220) і 30 березня (проект 3275).

Основний обсяг підтримки бізнес отримав від скасування сплати податку на землю та податку на нерухомість в березні (2,9 млрд. грн.), скасування стягнення єдиного соціального внеску з фізичних осіб-підприємців в березні і квітні (2,17 млрд. грн. на місяць, 4,3 млрд. грн. за період).

Ще одна міра – право місцевих рад переглядати ставки єдиного податку для бізнесу – матиме незначний ефект (до 0,004 млрд. грн. на місяць). Таким чином, сумарний пакет держпідтримки бізнесу в Торгово-промисловій палаті України оцінили в 9,3 млрд. грн. З цієї суми на підтримку бізнесу, який страждає від карантину, припадає близько 0,9 млрд грн.

«За найскромнішими підрахунками, втрати і неотриманий дохід бізнесу, що зупинився тільки за двома галузями – приватні пасажирські перевезення та салони краси, а також вартість оренди приміщень ми оцінили в 3,7 млрд грн. Через півтора місяці простою. В цілому втрати бізнесу, що зупинив роботу в рази більше. Тому пакет підтримки для таких підприємців і малого бізнесу в розмірі 0,9 млрд. грн. істотно не допоможе», – зазначив президент ТПП України.

«Ніяких гарантій підтримки не мають фізособи-підприємці в разі припинення роботи бізнесу та відсутність доходів. Вони не можуть навіть отримати допомогу від Фонду соцстраху на випадок безробіття», – зазначив він.

Ще одне важливе питання – підтримка бізнесів, які не можуть запуститися відразу після зняття карантину. Зокрема, міжнародний туризм може відновитися через 3-4 місяця після зняття статусу пандемії в світі. До того часу сектор з десятками тисяч зайнятих не зможе працювати.

Нагадаємо, Шмигаль представив команду, що боротиметься з наслідками коронавірусу.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Уряд працює над стратегію виходу України з карантину.

Читайте також:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: