Механізм субсидування тарифів населенню повинен бути покладений на держкомпанії за аналогією з ринком газу, - експерт

Механізм субсидування тарифів населенню повинен бути покладений на держкомпанії за аналогією з ринком газу, - експерт

За словами експерта Корольчука, немає в світі такої практики, коли не державні, а приватні компанії, які видобувають газ, поставляли газ населенню за механізмом PSO

Уряд, Міненерго, і НКРЕКП погодили механізм компенсації шляхом покладання спеціальних обов'язків на державні компанії «Енергоатом» і «Укргідроенерго» за аналогією з ринком газу, що є правильним і логічним рішенням. Таку думку висловив на своїй сторінці в мережі Facebook експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Логіка такого рішення - за аналогією з ринком газу. Як там діє механізм PSO? Є державна компанія «Укргазвидобування», яка постачає населенню газ через державну компанію «Нафтогаз України» за спеціальною ціною. На червень така ціна становить трохи більше 8,6 тис грн за 1 тис куб. м. За великим рахунком, мова йде про субсидії, які держава, бюджет виділяють для покриття різниці між ринковою ціною на енергоресурс і встановленим тарифом, наприклад, на газ або електроенергію», - зазначив Корольчук.

За його словами, немає в світі такої практики, коли не державні, а приватні компанії, які видобувають газ, поставляли газ населенню за механізмом PSO. Думка експертів, які стверджують, що спецозобов‘язання  можуть бути покладені і на приватних учасників ринку, експерт назвав дивною і нелогічною.

«Дивні і подвійні стандарти - на ринку газу у нас виключно державні компанії постачають газ по PSO, а на оптовому ринку електричної енергії нехай і приватні компанії несуть спеціальні зобов'язання. Наскільки мені відомо позиція всіх міжнародних партнерів полягає в тому, що механізм PSO на оптовому ринку електричної енергії має поширюватися тільки на державні компанії по на ринку газу», - вважає Юрій Корольчук.

Експерт упевнений: пропозиції і заяви про необхідність перекладення PSO на приватні компанії при постачанні електроенергії схожі на банальну дрібну провокацію і спробу «вставити палки» в реформу ринку електроенергії.

Нагадаємо, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України з метою забезпечення суспільних інтересів в умовах функціонування нового оптового ринку електроенергії пропонує покласти на НАЕК «Енергоатом» і ПрАТ «Укргідроенерго» спеціальні зобов'язання (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення на період до 31 грудня 2020 року.

Як раніше повідомлялося, президент Першої Енергетичної асоціації України Василь Котко підтримав пропозицію уряду покласти компенсацію тарифів на електроенергію на «Енергоатом».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: