Мінцифра зупинила роботу е-кабінету забудовника через втручання аферистів, – ЗМІ

Мінцифра зупинила роботу е-кабінету забудовника через втручання аферистів, – ЗМІ

ЗМІ пояснили, хто винен у зупинці е-кабінету забудовника ДАБІ

Мінцифра вимушена призупинити роботу е-кабінету забудовника через втручання в роботу аферистів. Про це пише видання «Дело».

Раніше розрекламований урядом Олексія Гончарука е-кабінет забудовника зараз не працює.

«При вході на сайті ДАБІ в опцію «Адміністративні електронні послуги» і, відповідно, до «Електронного кабінету замовника будівництва» з'являється напис «Ведуться технічні роботи. Робота кабінету буде відновлена найближчим часом. Приносимо вибачення». А все це результат епопеї, яка почалася у грудні минулого року, коли тепер уже колишні прем'єр Олексій Гончарук, голова Мінрегіону Альона Бабак і в. о. голови ДАБІ Олександр Строкач урочисто презентували цей самий «е-кабінет забудовника». І радісно заявляли, що жити стало веселіше», - пише «Дело».

Видання «Дело», з посиланням на джерело в Мінцифрі, пише про те, що ідея е-кабінету забудовника, яка належить колишній співробітниці BRDO, експредставнику уряду Гончарука в Раді нардепу Олені Шуляк, почала давати серйозні збої через те, що автори новації непрофесійно прописали техзавдання. У Шуляк не врахували вплив на роботу е-кабінету Реєстру дозвільних документів, який був створений при ексглаві ДАБІ Олексії Кудрявцеві.

За даними видання, Реєстр, який адмініструвала приватна фірма, працював через «прокладку», яка давала змогу контролювати наповнення Реєстру «третім особам» і після відставки Кудрявцева.

«По ідеї е-кабінет мав би бути безпосередньо пов'язаний з Реєстром дозвільних документів. Зокрема, за допомогою цього Реєстру повинна була здійснюватися і автоматична перевірка достовірності даних, які надходять з е-кабінету. Але ось цієї перевірки і не здійснюється», - пише «Дело».

Такий «вроджений» недолік системи дає змогу аферистам видавати великі будівельні об'єкти за малі – класу СС1, які й дають змогу починати будувати, а потім і впроваджувати в експлуатацію декларативним способом через е-кабінет. Так, наприклад, наприкінці лютого в Миколаєві восьмиповерховий будинок намагалися видати за чотириповерхівку і ввести в експлуатацію, а в Києві в середині березня подібна ситуація виникла з десятиповерховим будинком на Подолі, пише видання «Дело».

У зв'язку з цим Мінціфра була змушена призупинити роботу е-кабінету, щоб розібратися і з його роботою, і з роботою Реєстру дозвільних документів.

«У ситуації з е-кабінетом і Реєстром маємо те, що «некомпетентними профанами» скористалися «недобросовісні чиновники». Але, як відомо, простота іноді гірша за крадіжку», - підбиває підсумок видання «Дело».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: