Мінприроди виступило за анулювання спецдозволів на користування надрами — експерт

Мінприроди виступило за анулювання спецдозволів на користування надрами — експерт

«У разі схвалення ініціативи Міністерства природи «Укрнафта» опиниться під загрозою легального «віджиму» ліцензії»

Мінприроди запропонувало українському парламенту дозволити Держгеонадрам анулювати дію спецдозволів на користування надрами - якщо надрокористувач має податковий борг понад 2 млн гривень. Розробник законопроекту навіть не приховує той факт, що основна мета його ухвалення - заволодіння ліцензіями «Укрнафти» як найбільшого боржника зі сплати рентної плати - про це зазначено прямо в пояснювальній записці. На цей факт звернув увагу оглядач видання «Новое время» Андрій Леденьов.

«Великі родовища в Україні практично всі розвідані та ліцензії на їх використання вже комусь належать. Значить, треба зайнятися відбиранням існуючих ліцензій у діючих надрокористувачів та перерозподілом їх на користь «своїх»», - говорить Леденьов.

«Напрошується питання, - продовжує автор, - яке відношення має до боротьби з податковим боргом «Укрнафти» Мінприроди?! Правильна відповідь - ніякого, але Мінприроди через підконтрольні йому органи продає (а в разі «Аркони», практично дарує «своїм» людям) ліцензії та йому дуже хочеться мати побільше ліцензій для подальшого продажу. «Укрнафта» володіє 82 ліцензіями, залишаючись монополістом з видобутку нафти в Україні - і перспектива заволодіти цим бізнесом, очевидно, не дає можливості корупціонерам спати ночами».

Щодо подальшого функціонування цієї схеми Леденьов впевнений, що сценарій - передбачуваний: податковий борг, незалежно від усіх судових суперечок, у «Укрнафти» вже є, і цього достатньо для старту легального «віджиму» ліцензій.

Автор підкреслює: законопроект передбачає, що чиновники Держгеонадр будуть самі вирішувати, яку саме ліцензію вони заберуть. Відбиратися буде не ліцензія, при використанні якої виник борг з ренти, а ліцензія, на яку вкажуть самі чиновники Держгеонадр (мабуть, тут мається на увазі вибір і, як наслідок, торг з усіма зацікавленими особами). 40% «Укрнафти» належить Ігорю Коломойському, а можливість забрати родовища буде подана як боротьба з олігархами. Але ще 50% компанії є державними, а це означає. що й 50% інвестицій, вкладених в родовища, були інвестовані державою, у якої також планують забрати ліцензії та спеціальні дозволи, віддавши їх черговим «арконам».

«І ще один важливий аспект. Згідно з представленими на розгляд матеріалами законопроекту, ніхто з його ініціаторів навіть не подумав підрахувати, наскільки впаде видобуток газу і нафти в Україні в цілому після анулювання та зупинки видобутку «Укрнафтою», скільки енергоресурсів втратить економіка України і як сильно доведеться населенню в черговий раз «прикрутити». Адже анулювання ліцензії та передача її іншій особі неможливі без зупинки видобутку, а новий ліцензіат не зможе видобування розпочати, оскільки інфраструктура на родовищі належить «Укрнафті» за правом власності і, треба думати, просто так цей власник інфраструктуру нікому віддавати не збирається. Також ніхто з ініціаторів законопроекту не підрахував, скільки втратить бюджет від припинення видобутку, поки нові власники ліцензій будуть домовлятися або за звичною схемою віджимати ту ж саму інфраструктуру на родовищах, так як заново її будувати - задоволення не з дешевих», - резюмував Леденьов.

Читайте також: 

Стокгольмнаш. Усі наслідки перемоги України у Міжнародному арбітражі

Стокгольмська трагедія Гройсмана

Третя газова війна. Чому зірвався бліцкриг Москви

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: