Москаль побачив, що при «Роттердам+» економіка розвивалась, а при Герусі почались шахтарської бунти

Москаль побачив, що при «Роттердам+» економіка розвивалась, а при Герусі почались шахтарської бунти
Біля Офісу президента 24 червня відбулася акція протесту шахтарів 

Через значне зростання ціни на вугілля шахти не можуть його продати і виплачувати зарплати шахтарям

За дії формули «Роттердам+» вугільна галузь розвивалась, а після її відміни маємо кризу в енергогалузі, зупинку шахт та протести шахтарів. Про це заявив колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації та екс-голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль.

««Роттердам+» – 1150 було (ціна на вугілля, - ред.). І це було пану Герусу, який з усіма коломойськими і другими пінчуками, тігіпками і іншими писали в НАБУ, що треба порушити справу. НАБУ так розказувала, що чуть не пів України буде сидіти. А сьогодні 4,5 тисячі, а то і більше. 95% шахт або вже зупинилися, або до кінця року зупиняться», - розповів Москаль.

Він також зазначив, що через значне зростання ціни на вугілля, воно незатребуване, відповідно шахти не можуть його реалізувати і виплачувати зарплати шахтарям. Через значні заборгованості шахтарі виходять на протести.

«Що робити шахтарям? Кожен має право мирно, без зброї зібратися на мітинги, протести, забастовки і т.п. Це конституційне право кожного громадянина», - сказав Москаль.

Нагадаємо, формула «Роттердам+» діяла для розрахунку вартості вугілля задля встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Вона передбачала включення вартості  доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для усього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 р. із запровадженням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.

Уряд Олексія Гончарука запровадив, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т.з. Амстердам+. Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: