Наслідки коронавірусу: які продукти зникнуть і які подорожчають в Україні

Наслідки коронавірусу: які продукти зникнуть і які подорожчають в Україні
З полиць українських магазинів може зникнути гречка
Фото: Главком

У цінах української продукції близько 80% - це імпортна складова

Під загрозою опинився продукт, яким українці люблять лікуватися від всіх хвороб, - лимон, - а також гречка. Про це розповів керівник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в спецпроекті «Карантин» на телеканалі «Київ».

Втім, як ми бачимо це в магазинах, ці продукти вже сьогодні значно подорожчали. Але це не межа, вважає експерт. Справа в тому, що найдешевші цитрусові Україна завозила раніше з Туреччини. А кілька днів тому ця країна припинила експорт лимонів для забезпечення внутрішніх потреб. Тепер нам залишаться тільки більш дорогі цитрусові з Ізраїлю та Іспанії.

Гречка, на думку Дорошенка, теж ще може піднятися в ціні на 5-8 гривень найближчим часом в порівнянні із сьогоднішньою. І справа не тільки в ажіотажі навколо цієї «стратегічної» для нашого народу крупи, а в тому, що українці в останні роки стали менше її споживати. Відповідно, аграрії почали менше її сіяти. Тому велика частина гречки завозилася до нас з Росії і Казахстану, які також вирішили заборонити експорт цієї крупи. Загалом, в Україні гречки залишиться мало.

Хоча, за словами експерта, Антимонопольний комітет України робить все, щоб ціни в наших магазинах стабілізувалися. І в найближчі кілька тижнів Дорошенко навіть прогнозує за деякими позиціями «відкат» до цін середини березня. Але в цілому ціни на продукти будуть вищі приблизно на 4% через підвищення курсу долара. Справа в тому, що в цінах української продукції близько 80% - це імпортна складова. Оскільки доводиться закуповувати практично все - від насіння до палива. «З чисто українського у нас тільки земля і робоча сила», - зазначив Дорошенко.

Крім того, в світі зростає ціна на зернові, що також відбилося вже на подорожчанні, наприклад, хліба.

Нагадаємо, Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України заявляє, що в останні 7 днів ціни на основні продукти не ростуть, а деякі навіть знизилися. 

Майже 80% українців переживають, що в Україні настане затяжна економічна криза. Більше двох третин громадян схвильовані через те, що не зможуть купити необхідних ліків. Майже половина переживають через те, що не зможуть купити необхідних продуктів (52% – не переживають).

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: