Перша енергетична асоціація України спростувала заяву Андрія Геруса щодо «безкоштовних кредитів» для теплової генерації

Перша енергетична асоціація України спростувала заяву Андрія Геруса щодо «безкоштовних кредитів» для теплової генерації

Організація закликала Геруса та очолювану ним Асоціацію споживачів енергетики та комунальних послуг спростувати неправду

Кошти, які надаються ДП «Енергоринок» в межах кредитної лінії Ощадбанку, не є безкоштовними для компаній теплової генерації, адже обслуговування процентів по кредитах покладено саме на генеруючі компанії. Про це йдеться в заяві Першої енергетичної асоціації України.

Фахівці асоціації наголошують, що проценти по кредитах щомісячно стягуються ДП «Енергоринок» з генеруючих підприємств згідно рішень Ради Оптового ринку електричної енергії України на основі подання ДПЕ. Процедура стягнення коштів з генеруючих компаній задля обслуговування кредитів визначена Додатком 2 до Договору між членами Оптового ринку електричної енергії України (Правила Оптового ринку електричної енергії України).

За інформацією енергетичної асоціації, 6 березня на сайті «Економічна правда» в авторській колонці голови Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрія Геруса була розповсюджена інформація, яка не відповідає дійсності. В публікації під провокаційною назвою «Як уряд хоче подарувати Ахметову безкоштовний кредит на мільярд гривень» йдеться, що на найближчому засіданні уряду буде розглядатися питання про продовження кредитування державного підприємства «Енергоринок» в наслідок чого генеруючі компанії ТЕС отримають безкоштовні кредити.

«Автор тексту Андрій Герус безпідставно стверджує, що відсотки, які «Енергоринок» повинен платити Ощадбанку, НКРЕКП нібито закладає у його кошторис як спеціальну надбавку до оптової ціни електроенергії, яка покривається за кошти споживачів. Перша енергетична асоціація України, як громадська професійна спілка енергетиків України, вважає цю інформацію такою, що не відповідає дійсності та навмисне вводить читачів в оману», - стверджується в повідомленні Першої енергетичної асоціації України.

Організація також закликала Андрія Геруса та очолювану ним Асоціацію споживачів енергетики та комунальних послуг спростувати неправду, викладену в публікації «Як уряд хоче подарувати Ахметову безкоштовний кредит на мільярд гривень» та надалі утримуватись від розповсюдження недостовірної інформації.

Раніше член наглядової ради Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук висловив думку, що питання видачі кредитів для компаній теплової генерації є звичайним процесом для забезпечення можливості купувати імпортне вугілля. За його словами, останнім часом щодо кредитів для ДП Енергоринок на потреби теплової генерації виникає дуже велика кількість маніпуляцій з приводу того, що ці кредити впливають на оптову ціну на електроенергію. Корольчук цю інформацію спростував, зазначивши що компанії сплачують відсотки по кредитів в обов’язковому порядку за рахунок власних доходів.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: