«Роттердам+»? Експерт пояснив, чому тепер нема проблем з вугіллям

«Роттердам+»? Експерт пояснив, чому тепер нема проблем з вугіллям

У Всеукраїнській енергетичній асоціації впевнені, що формула «Роттердам+» може забезпечити генеруючі компанії ресурсом для імпорту вугілля на весь опалювальний період

Василь Котко, голова Всеукраїнської енергетичної асоціації, прокоментував ситуацію в електроенергетичній галузі в зв'язку з введенням Кабміном національного плану по недопущенню кризової ситуації в енергетиці. 

Експерт вважає, що, навідміну від газу, з вугіллям українська енергетика проблем не має.

«За тією інформацією, яка є в мене, будь-яких проблем, пов’язаних з вугіллям, з потужностями, з мережами, зараз в Україні немає. І очікувати якихось складнощів поки будь-яких причин немає», - сказав він.

Голова ВЕА вважає, що формула «Роттердам+» забезпечила генеруючі компанії ресурсом для імпорту вугілля, необхідного під час опалювального періоду.

«Підхід, коли в якості індикатора застосовується біржа в Європі, абсолютно, по-перше, об'єктивний. По-друге, він дійсно дав можливість вільно себе почувати при імпорті вугілля. Я думаю, що це позитивно вплинуло на те, що у нас зараз немає проблем (з вугіллям - ред.)», - підкреслив Котко.

Проблеми з газом також не вплинуть на електропостачання споживачів.

«У нас в електроенергетиці газ використовується дуже обмежено. Перш за все, по-справжньому він використовується для комбінованому виробництві тепла і електроенергії. Що стосується взагалі великої енергосистеми і нашої генерацій теплової, то вона практично газу не використовує. Будь-яких проблем у зв’язку з цим я зараз не бачу», - наголосив він.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики та вугільної промисловості ввело тимчасове обмеження споживання газу через дисбаланс в 15-20 млн кубів на добу.

Формула «Роттердам+» була введена в дію НКРЕКП в 2016 році в межах виконання ст. 269 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

Читайте також статтю «Главкома»: «Роттердам+». Куди зайшло слідство.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: