Стокгольмський арбітраж: у Газпрому ще одна поразка. Тепер від Польщі

Стокгольмський арбітраж: у Газпрому ще одна поразка. Тепер від Польщі

Суд встав на сторону Польщі в суперечці з «Газпромом» про знижку на газ

Польська нафтогазова компанія PGNiG має право вимагати з «Газпрому» зниження ціни на російський газ в рамках довгострокового контракту, відповідно до якого російська компанія поставляє газ до Польщі (так званий Ямальський договір). Про це йдеться в проміжному рішенні Стокгольмського арбітражного суду, повідомляє в суботу прес-служба PGNiG.

Суд, як сказано в повідомленні, визнав аргументи PGNiG і постановив, що є передумова, що дає право PGNiG вимагати зниження ціни. Протягом багатьох років «Газпром» відкидав можливість зміни ціни, тому ціна контракту значно перевищувала ціни на європейських ринках, говориться в повідомленні польської компанії.

«Суд прийняв до уваги ключові аргументи PGNiG, що вказують на необхідність зниження ціни контракту, і відхилив офіційні заперечення «Газпрому», спрямовані на підтримку існуючих неринкових цінових умов в рамках Ямальського контракту», - наводяться в повідомленні слова глави PGNiG Петра Возняка. Він додав, що компанія вітає дане рішення суду. «Ми очікуємо, що вона [ціна] буде знижена до ринкового рівня на більш пізньому етапі розгляду», - додав він.

«Газпром» вже заявив, що продовжить «захищати свої інтереси».

Йдеться про контракт, підписаний в 1996 році. Він має на увазі поставку в Польщу 10 млрд кубометрів газу на рік. Контракт діє до 2022 року. У 2012 році «Газпром» і PGNiG підписали додаткову угоду до даного контракту, що змінює цінові умови. У PGNiG тоді вказували, що в підсумку ціна на російський газ знизиться більш ніж на 10%. Однак пізніше Польща заявила, що буде домагатися подальшої знижки на російський газ.

Польська PGNiG ініціювала судовий розгляд проти «Газпрому» в Стокгольмському арбітражі в 2015 році. Сам позов був поданий в лютому 2016 року.

Нагадаємо, 13 червня апеляційний суд округу Свеа (Швеція) задовольнив клопотання «Газпрому» і виніс наказ про призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 року по спору між «Газпромом» і «Нафтогазом України» в рамках контракту на транзит газу через територію України.

У четвер, 28 червня, «Газпром» заявив, що шведський суд відмовив «Нафтогазу».

Натомість у «Нафтогазі» повідомили, що подали до апеляційного суду необхідні документи для розмороження виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Там також заявляли, що таке рішення є тимчасовим.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: