Світ на порозі жорстокої газової війни, - Bloomberg

Світ на порозі жорстокої газової війни, - Bloomberg
У доступному для огляду майбутньому ціни на газ можуть знизитися до від'ємних, як це вже відбувалося з нафтою в квітні 2020 року, - ЗМІ

Головний світовий постачальник скрапленого газу Катар може розв'язати війну на тлі падіння попиту на газ через коронавірус

Катар, як головний світовий постачальник скрапленого природного газу, може розв'язати масштабну газову війну через зниження вартості сировини на тлі падіння попиту через коронавірус і зростання світових запасів після теплої зими. Про це пише Bloomberg.

Зазначається, що після того, як коронавірус вплинув на покупців газу в Азії, а потім і на споживачів в Європі, куди королівство перенаправили потік сировини, Доха виявилася перед складним вибором: скоротити видобуток або знижувати вартість сировини для підтримки попиту. «Зниження видобутку зменшить  державні доходи Катару (...). Крім того, це дасть можливість Австралії позбавити королівство національної гордості - статусу головного світового постачальника газу», - пише Bloomberg.

Видання наголошує, якщо ж Катар прийме рішення знижувати ціни на сировину для підтримки попиту і розв'язати цінову війну, це може призвести до того, що видобуток газу виявиться невигідним навіть для світових виробників з невисокими витратами на виробництво.

«У доступному для огляду майбутньому ціни на газ і зовсім можуть впасти до від'мних значень, як це вже відбувалося з нафтою в квітні 2020 року. Катар чекає поразка незалежно від стратегії, яку обере влади країни», - пише агентство.

За оцінкою Bloomberg, після відновлення попиту на газ в Азії компанії Qatar Petroleum більше не потрібно буде перенаправляти скраплений природний газ до Європи, проте процес може зайняти багато місяців.

У Міжнародному газовому союзі вважають, що надлишок пропозиції на світовому ринку скрапленого природного газу може зберегтися до 2025 року.

«Країнам - виробникам газу в майбутньому належить сформувати картель за аналогією з нафтовою організацією ОПЕК, щоб регулювати ринок». – пропонує видання.

Як повідомлялося, Польща отримала всі дозволи для будівництва газопроводу з Норвегії в обхід Росії.

Нагадаємо, Угорщина з початку травня стала найбільшим постачальником газу до України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: