Ухвалення законопроекту № 1210 поставить копальню «Суха балка» на межу закриття, - профспілка

Ухвалення законопроекту № 1210 поставить копальню «Суха балка» на межу закриття, - профспілка
Копальня «Суха балка» у січні-вересні 2019 року скоротила виробництво товарної залізної руди на 1,1% у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року

Якщо підприємство закриють, то 2,5 тис. співробітників будуть змушені шукати роботу - Барабащук

У разі ухвалення законопроекту № 1210 і без того важка економічна ситуація на горно-збагачувальному комбінаті «Суха балка» поглибиться, підприємство опиниться на межі зупинки.

Таку думку висловив голова незалежної профспілки підприємства Сергій Барабащук у статті 112.ua «Табачники, ГЗК і навіть Rozetka: Найбільші компанії України можуть закритися через податкові ініціативи «зеленої» влади».

«Якщо законопроект № 1210 буде ухвалено, ситуація погіршиться, підприємство опиниться на межі зупинки, а 2,5 тис. співробітників будуть змушені шукати роботу», - сказав він, підкресливши, що для Кривого Рогу підприємства ГМК є містоутворювальними.

За словами Барабащука, у зв'язку з важкою економічною ситуацією на ГЗК «Суха балка» керівництво змушене перевести апарат управління на триденний режим роботи з 1 грудня.

Як повідомлялося, на початку жовтня було зупинено Дніпровський металургійний завод ім. Петровського («Петрівка»).

Копальня «Суха балка» у січні-вересні 2019 року скоротила виробництво товарної залізної руди на 1,1% у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року - до 2,015 млн тонн. У 2018 році ГЗК зміг наростити обсяги виробництва на 8,4%.

Експерти прогнозують, що через підвищення рентної плати закриється третина вітчизняного виробництва. Окрім того, Україна втратить 70% експорту руди і, як наслідок, близько 30% всіх валютних надходжень. Залізнична галузь у цьому випадку може втратити 40% обсягів вантажоперевезення.

Експерти підкреслюють, що зростання вартості видобутку залізної руди в Україні призведе до зростання трудової міграції.

Згідно з дослідженням одного із представників четвірки світових аудиторів – PWC, податкові ініціативи, закладені в законопроектах № 1210 та № 1210-1, зроблять видобуток руди в Україні вдев'ятеро дорожчим, ніж у Росії.

Металургійний комбінат «Арселорміттал Кривий Ріг» також заявив про загрозу зупинки залізорудної шахти ім. Артема, у разі підвищення ренти на видобуток залізної руди відповідно до законопроекту №1210. На шахті працюють понад тисячу людей. Про необхідність переглядати на 2020 рік бюджети і плани модернізації, ефективного управління персоналом заявив гендиректор Інгулецького ГЗК Олександр Герасимчук.

У зв'язку з непродуманими податковими ініціативами закрилася і тютюнова фабрика в Україні однієї з найбільших тютюнових компаній British American Tobaсco (ВАТ). З цієї ж причини про намір переглянути роботу своїх потужностей у країні повідомили у «Філіп Морріс Україна».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: