Україна поскаржилась у СОТ на Росію через заборону на транзит

Україна поскаржилась у СОТ на Росію через заборону на транзит
РФ знову не дотримується правил СОТ

Українською делегацією було виголошено заяву щодо недотримання Російською Федерацією своїх зобов’язань стосовно свободи транзиту

Україна на засіданні комітету з питань спрощення процедур торгівлі Світової організації торгівлі (СОТ) заявила про недотримання РФ своїх зобов'язань щодо свободи транзиту.

Про це повідомляє сайт Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

«У рамках засідання Комітету СОТ з питань спрощення процедур торгівлі, яке відбулося 12-13 лютого 2019 року у м. Женева (Швейцарська Конфедерація), українською делегацією було виголошено заяву щодо недотримання Російською Федерацією своїх зобов’язань стосовно свободи транзиту, - йдеться у повідомленні.

Представники української делегації звернули увагу членів комітету на запровадження Російською Федерацією заборони на ввезення на її територію окремих товарів, які переміщуються транзитом через територію України з третіх країн, які є членами СОТ.

«Подібні заходи, на думку української сторони, не узгоджуються з положеннями статей V:6 ГАТТ 1994 та 11.4 Угоди СОТ про спрощення процедур торгівлі та, як наслідок, створюють додаткові перешкоди для транзиту, - зазначили в міністерстві.

Нагадаємо, що 29 грудня прем’єр-міністр РФ підписав рішення про заборону на ввезення деяких товарів на територію РФ. Його ухвалили у відповідь на заборону українського уряду на ввезення російських товарів, зокрема продуктів з глюкози та крохмалю з кукурудзи. Це рішення український уряд ухвалив 27 грудня.

Заборона стосується не лише ввезення в Росію українських товарів, а ввезення через український кордон товарів, вироблених у всіх країнах світу. Зокрема, через це президент Молдови закликав Росію скасувати нові санкції, адже вони вплинули на молдовських виробників.

До переліку заборонених до ввезення в Росію українських товарів додали українську кондитерську продукцію, пшеницю, соняшникову олію, горіхи, а також котли, шпалери, папір, меблі, трактори та інше обладнання. За підрахунками мінекономіки РФ, загальна вартість українського експорту, який заборонили в Росії, складає 510 мільйонів доларів на рік.

Нагадаємо, що у березні 2018 року уряд запровадив тимчасову заборону на ввезення мінеральних добрив з Росії. Пізніше там повідомили, що Росія навмисне занижує ціни на добрива, що ввозяться в Україну та анонсували введення антидемпінгових мит.23 травня заборону на ввезення деяких російських добрив скасували.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: