Українським банкам дозволили ідентифікувати клієнтів віддалено

Українським банкам дозволили ідентифікувати клієнтів віддалено

Нацбанк розробив нові інструменти і способи віддаленої ідентифікації, затвердження і впровадження яких очікується до кінця квітня

Від 28 квітня банки України зможуть ідентифікувати та верифікувати клієнтів без їхньої особистої присутності. Про це йдеться на сайті НБУ.

Зазначається, що це обумовлено набуттям чинності оновленого закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом».

Так, Нацбанк розробив нові інструменти і способи віддаленої ідентифікації, затвердження і впровадження яких очікується до кінця квітня. Йдеться про використання системи BankID та електронний підпис. Також вводиться можливість застосовувати відеоідентифікацію.

70185fcafe0b891ef18ee19e632c5622.

«Незабаром для відкриття рахунку в новому банку візит у банківське відділення або особиста зустріч з агентом банку стане зайвим кроком. Ми очікуємо, що на фінансовому ринку з’являться інноваційні продукти та сервіси, що стануть у нагоді банкам для здійснення верифікації їх клієнтів», — вважає директор департаменту фінансового моніторингу Ігор Береза.

В НБУ працюють над нормами регулювання ідентифікації та верифікації клієнтів для небанківського фінансового ринку, які почнуть працювати після переходу фінансових компаній під їхнє регулювання.

Раніше найбільший державний банк України - Приватбанк - підключився до системи електронної ідентифікації громадян BankID від Нацбанку.

BankID дозволяє отримати дистанційний доступ через інтернет до адміністративних, фінансових та комерційних послуг. Також до системи підключені такі 11 банків: «Альянс-банк», «Банк Форвард», «Південний», ПУМБ, Monobank (АТ «Універсал Банк»), Ощадбанк, «Кредобанк», «Радабанк», «Мотор-банк», «Банк Восток», «Ідея Банк». Ще низка банків перебувають на етапі тестування та підключення до системи.

До слова, раніше повідомлялося, що з 28 квітня стане неможливою дистанційна оплата комуналки

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: