Як стабілізувати тарифи на розподіл газу? Дослідження Центру Разумкова

Як стабілізувати тарифи на розподіл газу? Дослідження Центру Разумкова
Прогнозованість інвестиційної діяльності учасників ринку сприяє покращенню технічного стану мереж, тому споживачі отримують якісніші послуги з доставки газу
Фото: oilpoint.com.ua

«В Європі немає ні однієї країни, в тарифоутворенні якої не була б задіяна методологія RAB» – зазначено в дослідженні

Тарифні моделі зі стимулюючим регулюванням, що діють у країнах Європи, виключають різкі коливання рівня тарифів на розподіл газу. У дослідженні Центру Разумкова зазначено, що стабільність забезпечують стимули середньо- та довгострокового інвестування у газову інфраструктуру та ефективні інструменти державної тарифної політики. Прогнозованість інвестиційної діяльності учасників ринку сприяє покращенню технічного стану мереж, тому споживачі отримують якісніші послуги з доставки газу.

Згідно з дослідженням експертів енергетичних програм Центру Разумкова, країни Європи в тарифних моделях для газорозподільних мереж використовують принципи, що стимулюють середньо- та довгострокові інвестиції, та забезпечують ефективний контроль з боку державних органів. І такі моделі однакові для іншої енергетичної та комунальної інфраструктури.

Найпоширеніша модель із регуляторною базою активів (Regulatory Asset Base – RAB) – враховують вартість мереж, обладнання на них. При RAB-регулюванні в тариф закладають певний відсоток від вартості регуляторної бази.

«З’являється стимул вкладати гроші. Інвестор також бере на себе зобов’язання: половину від прибутку компанія має вкласти в модернізацію, поліпшити якість послуги розподілу. Крім того, 50% економії операційних витрат – на ремонтних матеріалах, транспортуванні, адміністративних витратах – залишається у компанії. Це змушує постійно підвищувати ефективність та позитивно впливає на якість постачання для споживача» – зазначено в дослідженні центру Разумкова.

Напрямки інвестицій та діяльність операторів ГРМ контролюються регулятором за допомогою системи KPI, яка містить показники ефективності і якості послуг газорозподілу.

Для стримування зростання тарифу може застосовуватися понижувальний коефіцієнт в регуляторних періодах: наприклад – 0,4 для першого регуляторного періоду, 0,6 – для другого періоду, 0,8 – для третього.

«В Європі немає ні однієї країни, в тарифоутворенні якої не була б задіяна методологія RAB, і до того ж, більшість країн Європи запровадили RAB регулювання для операторів ГРМ понад 19 років тому» – зазначено в дослідженні.

Як приклад ефективності RAB регулювання експерти наводять дані по операторам електричних мереж в Європі. Для контролю якості їх роботи держрегулятори використовують індекс SAIDI – це середня тривалість відключення подачі електрики для кожного клієнта. Завдяки перевагам RAB-регулювання оператори мереж з 2008 до 2016 рр. значно знизили рівень SAIDI:

  • Польща: з 504 до 260 хвилин
  • Румунія: з 1025 до 474 хвилин
  • Португалія: з 117-190 до 70-80 хвилин

Україна ввела RAB регулювання для 25 операторів електричних мереж з 2021 року.

Стара методика «Витрати+» (COST+) залишається в дії для всього сектору газорозподілу України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: