Микола Княжицький: Нам пропонували продати канал. Інакше погрожували знищенням.

Микола Княжицький: Нам пропонували продати канал. Інакше погрожували знищенням.

Чому податкова сьогодні прийшла в офіс ТВі, - версія генерального директора опозиційного телеканалу

Сьогодні вранці на канал ТВі навідалась податкова інспекція. Працівники фіскального відомства прийшли до журналістів з постановою Шевченківського суду про проведення виїмки документів ТОВ "Телерадіосвіт" (телеканал ТВі). За декілька годин стало відомо, що проти гендиректора телеканалу Миколи Княжицького порушена кримінальна справа. Як повідомили представники телеканалу, це зроблено за нібито незаконне формування податкового кредиту у 6 мільйонів.

У кервництва телеканалу свої версії причин цього нальоту. «Главкому» вдалось поспілкуватись з гендиректором ТВі Миколою Княжицьким прямо під час того, як податківці вилучали фінансові документи з його офісу.

Пане Миколо, чи сьогоднішня перевірка податкової для вас несподіваною?

Так, вона була для мене несподіваною.

Що саме вилучали податківці в офісі телеканалу?

Ця перевірка проводиться і зараз (станом на 17 годину 12 липня, - «Главком»). Вони хочуть вилучити за рішенням суду всі документи, які, з їхньої точки зору, мають відношення до нарахування нашого податкового кредиту. А що саме це за документи, ми не знаємо. Копії всіх документів ми вже надавали, а зараз вони хочуть оригінали.

Ви їм надаєте ці оригінали?

Звичайно, бо інакшому разі це може заблокувати нашу роботу. Ми все надаємо.

Вас попереджували про такі дії зі сторони влади?

Проти мене порушено кримінальну справу, яке ще попередження потрібно? Звичайно, були попередження, коли у нас забирали ліцензію, представники влади нам пропонували продати канал, або стати на їхній бік, або зробити їх партнерами на нашому каналі. Інакше погрожували знищенням. Так, таке було.

За якими статтями проти вас порушено справу?

За статтею 212 част.3, у якій говориться про умисне ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах.

Ваші джерела у владі говорили вам про можливість такої перевірки?

Ні, звичайно. Наприкінці минулого року була чергова перевірка, сказали, що у нас порушень немає. В цьому році навесні була позачергова перевірка, незаконно. Сказали, що у нас є порушення. Вони склали акт, ми його оскаржили в суді, ми виграли суд. І вже після того, як ми виграли суд, в тій самій справі слідчий порушив кримінальну справу проти мене. Що взагалі, звичайно, є абсурдом. І ось приходять до нас з виїмкою документів.

На вашу думку, що стало причиною такого нальоту?

Виключно політичні причини. Ми – єдиний канал, який не підвладний українській владі, непідконтрольний їй.

Чим має завершитися такий пресинг?

Я цього не знаю.

Ви не розглядаєте варіанту, що канал в підсумку , може припинити існування, принаймні, в тому відверто опозиційному форматі який він має зараз?

Якщо нас закриють, то ми припинимо існування. Але у нас працює багато відомих журналістів, які, я сподіваюся і навіть переконаний, не припинять існування і помстяться і за канал, і за країну, влада якої робить такі незрозумілі речі.

Ось зараз вам пропонують іти на якісь поступки?

Сьогодні ні. Пропонувати можна тому, від кого ти це очікуєш. Коли нам пропонували і гроші, і посади, а ми від цього відмовляємося і займаємо незмінну позицію, то очевидно, що нам немає сенсу щось пропонувати, тому що у нас є честь, совість.

Кого ви збираєтеся залучити для своєї підтримки?

Всім тих, хто захоче нас підтримати, ми вдячні. У нас є юристи. Нам телефонувало багато журналістів, які сказали, що нас підтримують. До нас сьогодні приїжджало багато депутатів. Направимо листа до омбудсмена, яка цікавилася тим, що у нас відбувається. Ми про це всім говоримо.

Чи можете ви назвати, хто саме вам телефонував?

Я би не хотів про це говорити, щоб нікого не образити, але це було дуже багато людей.

Чи буде колектив каналу і ви особисто виходити на акції протесту?

Це залежить від того, що буде відбуватися далі.

Що має відбутись, що б ТВі оголосив про протест?

Якщо будуть продовжуватися незаконні дії, будуть блокувати роботу нашого каналу, або когось з наших співробітників. Якщо будуть погрожувати життю чи безпеці когось з наших журналістів.

Тобто цей момент ще не настав?

Зараз я з вами говорю по телефону, і дякувати Богу, маю змогу це робити. Тому ми продовжуємо працювати.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: