Адвокат Марина Дубровіна: Павло Гриб практично осліп

Адвокат Марина Дубровіна: Павло Гриб практично осліп
Павло Гриб з дитинства має інвалідність - має синдром портальної гіпертензії, тому потребує постійного медичного догляду

Європейський суд здатний примусити Росію звітувати про стан здоров’я ув’язненого українця

Завтра, 21 грудня, має відбутися чергове судове засідання у справі українця Павла Гриба. На цю дату засідання перенесли з 12 грудня, тоді бранцю стало погано у залі суду. Ще перед засіданням протягом кількох днів Гриб скаржився на сильний біль в животі і нудоту, але за його словами у СІЗО йому тільки видали жменю таблеток, від яких ув’язненому не полегшало.

Швидку довелось викликати до суду. Фельдшер, оглянувши Павла, констатував: у хлопця є підозра на інфекційне захворювання - гострий ентероколіт, або ж це загострення хронічної виразкової хвороби, а тому його необхідно обстежити. Як повідомляла в Facebook правозахисниця Євгенія Закревська, до 18 грудня ніяких обстежень зроблено так і не було.

Батько Павла Ігор Гриб опублікував висновок українського лікаря Василя Притули щодо стану здоров'я хлопця на підставі результатів проведених раніше у Ростові-на-Дону обстежень.

Висновки невтішні: у Павла прогресує портальна гіпертензія (підвищення тиску ворітної вени), з'явився цироз печінки та погіршилась функція згортання крові.

За словами Притули, без належного лікування при такому стані є загроза внутрішньої кровотечі в органах травлення, що критично небезпечно для здоров'я.

«Главком» розпитав у адвоката Гриба Марини Дубровіної, який стан її підзахисного і як за його здоров’ям слідкують лікарі в СІЗО.

Адвокат Павла Гриба Марина ДубровінаАдвокат Павла Гриба Марина Дубровіна

Українець Павло Гриб 24 серпня 2017 року поїхав у Гомель (Білорусь) на зустріч з росіянкою Тетяною Єршовою, з якою він познайомився у соцмережі «Вконтакте», після чого зник. Лише через два тижні Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону отримало повідомлення від ФСБ про те, що Гриба помістили в СІЗО Краснодара: українця незаконно викрали і вивезли на територію РФ, де звинуватили в підготовці теракту в одній зі шкіл Сочі. Хлопець повністю заперечує у суді пред’явлені йому обвинувачення.
Павло з дитинства має інвалідність - має синдром портальної гіпертензії, тому потребує постійного медичного догляду.

Як ви оцінюєте стан здоров’я Павла?

Я не медик, щоб ставити діагноз, але навіть за зовнішніми ознаками видно, що стан Павла погіршується. Якщо порівняти з тим, що було в грудні минулого року, коли я почала захищати його в суді, і тим, що є зараз, не обов’язково бути лікарем, щоб зрозуміти: здоров’я хлопця здає.

Його зір значно погіршився, він практично осліп. Він часто просто нездатний прочитати документи, які я йому передаю, навіть обличчя людей йому важко розгледіти.

Павлу складно брати участь у судових засіданнях, так як він навіть свідків бачить погано. Хлопець почав погано орієнтуватися: навіть дуже прості речі мені треба йому пояснювати по кілька разів. Не знаю, що на це впливає, можливо, всьому виною сильне нервове напруження. Погіршилась пам’ять, він погано запам’ятовує.

Це все сталось за рік?

Я не знаю про те, що було раніше, але мама Павла мені розповідала, що у школі він вчився гарно і пам’ять у нього була прекрасна.

У ході судового засідання мені декілька разів доводилось повторювати йому одні й ті самі речі, і цю ж інформацію доводиться повторювати перед наступними засіданнями: таке враження, що у нього взагалі нічого не відкладається у пам’яті. І це звісно ускладнює роботу захисту, так складніше працювати.

Медики якось пояснюють таке погіршення здоров’я?

Його не оглядають медики. З моменту ув’язнення у 2017 році він знаходився в СІЗО, де лікарі писали стандартні висновки, дуже прості за змістом: «почувається добре, скарг немає, діагноз такий-то, може утримуватися під вартою».

Останнє медичне обстеження йому проводили 28 квітня 2018-го, а після цього були зроблені аналізи, які оплатили батьки Павла і результати яких отримали от нещодавно, в грудні. Ми клопотали про те, щоб хлопця випустили з СІЗО, щоб зробити діагностику в медзакладі. На основі результатів цих аналізів лікар Василь Притула і зробив заключення.

Як Павло почувається на даний момент, поки не знаю. Я поїхала з Ростова 12 числа, і тільки 21 грудня буду там.

Бранець Кремля Павло ГрибБранець Кремля Павло Гриб

Ігор Гриб скаржився, що рахунок його осина заблокували, через що у Павла немає навіть коштів купити продукти або ліки. Рахунок досі заблоковано?

Росфінмоніторинг заблокував його рахунок. Це було ще у травні. Він заблокований досі через те, що Павла звинувачують у здійсненні злочину терористичного характеру.

Чи є можливість родичам йому допомагати?

Звісно, мама Павла приїжджає в Ростов-на-Дону, передає йому продукти. Що стосується побачень, то наскільки мені відомо, вони відбувались двічі.

В яких умовах утримують Гриба?

В цілому в СІЗО умови нормальні, але у камерах люди палять – це єдине, на що він скаржився, що йому заважає.

Європейський суд з прав людини зажадав у Росії надати до 2 січня 2019 року медичні документи щодо поточного стану здоров'я Павла Гриба, повідомити, яке лікування йому призначили під час утримання під вартою. Чи є шанс, що ЄСПЧ здатен змусити РФ виконати своє зобов’язання?

Це обов’язок Російської Федерації надати цю інформацію, що вона і зробить. У цьому немає сумніву, це не обговорюється.

Як підтримуєте зв’язок з українською стороною? Український омбудсмен Людмила Денисова з вами контактує?

Вона зі мною не виходила на зв’язок, я її не бачила жодного разу. Але у мене був попередній досвід, коли я захищала Станіслава Клиха і Миколу Карпюка, і українським омбудсменом на той момент була Валерія Лутковська, то з нею ми зв’язувались.

Підтримуємо зв’язок з батьками, правозахисниками - з українськими і російськими, які цікавляться справою, не залишають її поза увагою.

Консули написала заяву на відвідування Павла. Вони вже один чи навіть два рази його відвідували під час судового розгляду, а на стадії попереднього слідства відвідували постійно. Тому якщо суд дасть дозвіл, вони зможуть прийти в СІЗО.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: