Екоактивісти Києва оголосили про старт акції на захист первоцвітів

Екоактивісти Києва оголосили про старт акції на захист первоцвітів

Штрафи за торгівлю квітами становлять від 510 до 1700 грн із конфіскацією рослин 

Фото з відкритих джерел

Крім небайдужих громадян, з торгівлею пролісками боротиметься поліція та прородоохоронні патрулів

Протягом місяця у столиці триватиме традиційна акція «Збережи первоцвіт», мета якої – зберегти весняні квіти від знищення. У Києві до патрулів правоохоронних та екологічних органів приєднаються екоактивісти, повідомляє «Вечірній Київ». Крім того, на ринках і в місцях вуличної торгівлі, по всьому місту будуть розвішані плакати з попередженнями.

«Ми просимо киян не залишатися осторонь, робити зауваження й роз’яснення продавцям, не купувати рослини, аби не створювати попит на них та повідомляти поліцію про порушників», – зазначив заступник директора Центру публічної комунікації та інформації Дмитро Кулібаба.

Первоцвіти занесені до Червоної книги України, їх заборонено зривати, продавати та купувати.

«Проте багато диких квітів йдуть на продаж у перші тижні весни. До маленьких тендітних букетів найчастіше потрапляють найгарніші, найздоровіші квіти. А залишені у ґрунті лісів або луків суцвіття формують слабке насіння. При зриванні квітів цибулина та коріння ушкоджується, з’являється можливість проникнення бактерій та інших мікроорганізмів в рану. Якщо рослину зірвано, через відсутність листя вона не може шляхом фотосинтезу створювати поживні речовини в цибулині. Все це призводить до того, що там, де цього року будуть зірвані первоцвіти, наступного їх може не бути зовсім. Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти – зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, мурах, комах, котрі захищають ліс від шкідників. Зникнення первоцвітів ставить під загрозу цілу екосистему» – говорить начальник відділу еколого-освітньої роботи Національного природного парку «Голосіївський» Андрій Хрутьба.

Київ має унікальну флору. Зокрема в «Екопарку Осокорки» цвітуть червонокнижні півники Сибірські та півники болотяні, які також є першими весняними квітами.

«На осокорківських луках часто доводиться боротися зі знищувачами півників, які заїжджають сюди на машинах і зривають квіти на продажч. Проте поліція не має у своєму списку охоронюваних рослин саме червонокнижних півників. Ми готові створити новий методичний матеріал та інфографіку для поліції та всіх активістів, які братимуть участь у рейдах з охорони природи», – підкреслила членкиня ГО «Екопарк Осокорки» Людмила Пей.

Адміністративна відповідальність за збір та реалізацію первоцвітів наступає відповідно до ч. 1 ст. 881 Адмінкодексу України, і тягне за собою штрафи від 510 до 1700 грн із конфіскацією рослин. Згідно з ч. 2 цієї ж статті зривання червонокнижних рослин у межах природно-заповідного фонду, або рослин, які охороняються міжнародними договорами, тягнуть за собою штраф від 1700 до 3655 грн. Але окрім штрафів, порушники мають ще сплатити компенсацію за кожну здобуту рослину. Наприклад: черемша (цибуля ведмежа) коштуватиме 62 грн за штуку, шафран (крокус) та підсніжник – від 49 до 62 грн в залежності від виду, сон трава – від 37 до 62 грн залежно від виду.

Раніше повідомлялося про те, що активістами створено візуалізацію майбутньої заповідної зони в екопарку «Осокорки».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: