Науковці зафіксували підвищення концентрації цезію-137 у повітрі над Києвом

Науковці зафіксували підвищення концентрації цезію-137 у повітрі над Києвом
У Києві зафіксували підвищення концентрації цезію-137

Виявлені за результатами вимірювань короткострокові підвищення концентрації Cs-137 не несуть загрози життю та здоров’ю людей, - запевняють науковці

Через пожежі, що тривають у Чорнобильській зоні відчуження, в Києві спостерігалося короткочасне локальне підвищення концентрації цезію-137 у приземному шарі атмосферного повітря в північно-західній частині столиці України. Про це повідомили 9 квітня в Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки.

«Вчора, 8 квітня, з 12:25 по 16:35, за допомогою бортового пробовідбірника автомобіля радіаційної розвідки (мобільної радіологічної лабораторії), фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки виконали пробовідбір повітря на вулиці Василя Стуса, яка, згідно з прогнозом, знаходилася на шляху руху повітряних мас із продуктами горіння... Зафіксовані концентрації цезію-137 були короткочасними та у понад 100 разів нижчими від максимально допустимої, встановленої Нормами радіаційної безпеки України (НРБУ-97)», – ідеться в повідомленні.

Виявлені за результатами вимірювань короткострокові  підвищення  концентрації Cs-137 у приземному шарі атмосферного повітря  не несуть загрози життю та здоров’ю людей

На ранок 9 квітня у Зоні відчуження нараховувалися три окремі зони займання: у Денисовицькому, Котовському та Корогодському лісництвах.

За прогнозними розрахунками траєкторії руху протягом усього дня сьогодні, потенційно забруднені хмари проходять вздовж північних кордонів України та через північну частину Чернігівської області.

За минулу добу рятувальниками Київської області здійснено 132 бойових виїздів на гасіння пожеж в екосистемах.

Як повідомлялося, станом на ранок 9 квітня, на території зони відчуження ЧАЕС тривають заходи з ліквідації пожеж на території трьох лісництв.

За фактом виникнення пожежі у Чорнобильській зоні поліція відкрила кримінальне провадження.

У понеділок поліція затримала молодика, який влаштував пожежу в зоні ЧАЕС. 8 квітня палію оголошено підозру.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: