Новий скандал навколо мурала: у центрі Києва забудували роботу італійського митця

Новий скандал навколо мурала: у центрі Києва забудували роботу італійського митця
Бетонні брили перекрили мурал італійського художника Фабіо Петані на сусідньому будинку
Фото: 5 канал

Активісти стверджують, що жодних дозвільних документів на створення мурала художник не мав

Скандальний хмарочос на місці Сінного ринку у Києві частково перекрив мурал італійського художника Фабіо Петані на сусідньому будинку. Тепер організація, яка опікується створенням муралів, хоче звернутися до забудовника, аби той знову запросив італійця до Києва. Але тепер фінансування створення нового малюнка він має взяти на себе.

Водночас громадськість, яка свого часу протестувала проти будівництва, ошелешила – мурал на історичній будівлі є незаконним, мовляв, немає офіційних дозволів, повідомляє 5 канал.

Мурал, який тепер майже не видно скрізь бетонні брили, намалював італійський художник Фабіо Петані ще півтора року тому. Замість полотна використав фасад історичного будинку поруч із колишнім Сінним ринком. Працював тиждень. В організації, яка запросила Петані до Києва, пригадують: майстер надихнувся Україною і вирішив намалювати цвіт мальви. У своїх роботах зазвичай використовує хімічні елементи з таблиці Менделєєва, тому цього разу поруч зобразив фтор.

Змусити забудовника перепланувати будівництво та зберегти малюнок неможливо. Тож нині куратори проекту планують звернутися до нього з пропозицією запросити Петані знову до Києва. Й оплатити усі витрати на створення нового мурала художника деінде як компенсацію.

«Боротися з ними марно, потрібно на якусь «мирову» виходити. Компроміс шукати. Ідеальний варіант, якщо забудовник привезе цього самого художника, сплатить йому всі витрати, і створять таку саму роботу десь», – розмірковує куратор проекту MoreThanUs та ініціатор створення серії графіті в Києві Гео Лерос.

Депресивна чорна квітка, жовтий місяць у повені та дивний хімічний елемент – так характеризують малюнок італійця місцеві. Киянка Ольга Іванова розповідає: тамтешні мешканці збунтувалися, коли художник почав паплюжити фасад історичної будівлі фарбами. Довелося навіть викликати поліцію.

«Замість того, щоб будинок якось відреставрувати, пофарбувати, вони малюють для нас, мешканців будинку, незрозумілий малюнок, хоча ми їх про це не просили. Ми намагалися його зупинити, він малював. Викликали поліцію, складали акти, але не допомогло», – бідкається киянка.

Неабияк збурилася проти малюнку й громадськість, що була проти забудови Сінного ринку. Певні: малюнок псує не лише зовнішній вигляд фасаду будинку, а й цілої вулиці. Активісти навіть провели власне розслідування і з'ясували: жодних дозвільних документів на створення мурала художник не мав.

«Будинок – об'єкт культурної спадщини, він охороняється законом і повинні бути якісь правила. В Європі ці будинки зберігають, оберігають. Сама та квіточка – це насміхання, і депресивний у неї такий характер, чорна квітка, якийсь місяць. Ми зробили рік тому запит у Шевченківську РДА, та написала, що нікому дозвіл не давала», – обурюється активістка ГО «Барви життя» Лідія Гончаренко.

Щоби перевірити це, журналісти надіслали запит до столичного Департаменту охорони культурної спадщини та районної адміністрації, який і мав видавати дозволи на зображення мурала. За кілька днів прес-служба Шевченківської РДА відповіла: дозвіл таки видавали ще торік у липні. Втім показати документи відмовилися.

На журналістський запит і досі не відповіли в Департаменті охорони культурної спадщини. Мовчить і забудовник. Водночас художнику про псування його мурала ще не повідомляли.

Як повідомлялося, навколо мурала на станції метро «Осокорки» в Києві розгорівся скандал

На стіні станції скопійоване справжнє фото Авдіївки, поверх якого нанесено малюнок ніби дитячою рукою. Таким чином художник хотів передати нереалізовані мрії дитини, яка виїхала з прифронтової Авдіївки, де йде війна.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: