Кому віддали пам'ятку на Круглоуніверситетській

Кому віддали пам'ятку на Круглоуніверситетській

Будинок на Круглоуніверситетській, 10 – пам’ятка архітектури в найкозирнішій частині міста ...

... – кілька кроків до Хрещатика, Липок і Адміністрації Президента. Його звів архітектор Краус в 1892-му. Стиль будівлі – неокласицизм.

Пильні кияни помітили – будівля недавно видозмінилися. Точніше, не сама будівля, а охоронна табличка «Пам’ятка архітектури». На Круглоуніверситетській, 10 у 1916-1918 році розташовувався польський театр «Студія» Висоцької і Івашкевича. Ця табличка прикрашала будинок донедавна. Зараз на її місці інша – з сусіднього будинку. На котрій значиться «Друкарня РСДРП (б).

До чого це?

Саме тут, згідно з документами, зареєстрована фірма «Хенсфорд-Україна». У березні підпис голови київської міської держадміністрації Олександра Попова передав їй частину Поштової площі, розв’язку на котрій зараз реконструюють. Для чого? Для будівництва торгівельного центру в історичній точці міста. Тоді ми розслідували – створили фірму за півтора місяці до розпорядження Попова, а керівницею значиться спокуслива брюнетка-автолюбитель Марина Ткаченко

Сусідами фірми по Круглоуніверситетській було Представництво Євросоюзу в Україні. 


 

22 травня секретар Київради Галина Герега поставила підпис під черговим рішенням. За ним перелік об’єктів, що перебувають у комунальній власності і підлягають приватизації шляхом викупу, доповнився новою адресою. Якою? Круглоуніверситетська, 10. При чому, одразу всією групою приміщень – літери А, Б, В, Г і Д. Кому їх віддали? Фірмі-засновниці ТОВ «Хенсфорд Україна» - «Хенсфорд Імпекс ЛЛП». Їм дісталося одразу більше 1 000 елітних квадратних метрів.

А поки ми покопалися в попередніх рішеннях Київради. Виявилося, що будинок на Круглоуніверситетській вже три роки знаходився в документарних мандрах. У жовтні 2010-го Київрада своїм рішенням передала ряд будівель, що знаходилися у власності комунального підприємства «Генеральна дирекція Київської міської ради з обслуговування іноземних представництв" у державну власність», в сферу управління Міністерства зовнішніх справ. Тоді це пояснили дорученням Кабінету Міністрів щодо підвищення ефективності функціонування сфери розміщення дипломатичних представництв. Рівно за рік – у грудні 2011-го – приміщення вивели зі сфери управління МЗС. І передали Державному управлінню справами. Ще за рік – у вересні 2012-го – будинок на правах господарського ведення був закріплений вже за комунальним підприємством «Київжитлоспецексплуатація».

Де пробув до 22 травня.

Це при тому, що Представництво ЄС орендувало тут офіс з 1995-го. І мало орендувати ще щонайменше протягом семи років. Що тепер з ними? Європредставникам довелося переїхати – на Володимирську.

У прес-службі представництва нам розказали – переїхали ще в листопаді. Але до цього їх ніхто не примушував. «Коли ми починали орендувати тут приміщення, то у нас працювало 30 людей. Коли виїжджали – вже сто. Ми просто не влізали в цю будівлю. Якщо Ви знаєте, то ми ще орендували приміщення на цій вулиці – 4-й номер. Доводилося постійно ходити з документами». Коли ми сказали, що займаємося темою земельних оборудок, у прес-службі додали: «Це ж ГДІПівське приміщення. Ходили чутки, що його хочуть лишити в якості резиденції. Місце красиве, зручне».

Як виглядає цілісна схема? «Хенсфорд Імпекс ЛЛП» - фірма-«матір» ТОВ «Хенсфорд-Україна», котра будуватиме на Поштовій і ТОВ «Віас Груп».

Остання розміщена в Броварах – на Кірова, 90, офіс 16. За нею зареєстровані ще три компанії. ТОВ «СПС-Груп», ТОВ «Дом Лесника» і ТОВ «Енерго Сім».

Перша, за даними журналістів «Української правди», постачала двері з ливанського кедру за 64 тисячі доларів для резиденції президента в Межигір’ї. Також компанія раніше володіла 20% статутного капіталу фірми «Лемтранс», котра з жовтня 2012-го перейшла під керівництво «СКМ» Ріната Ахметова. Друга компанія, за даними тієї ж «Української правди», володіє мисливською резиденцією президента в Сухолуччі. Третя фірма цікава не родом заняття, а власником. За даними Інформаційно-ресурсного центру, де містяться дані про всіх підприємців країни, керівником ТОВ «Енерго Сім» є Марина Пелих – дружина керівника Державного управління справами Андрія Кравця.

Торгівельний центр і будівля на Круглоуніверситетській - не єдині об'єкти, що привели журналістів до керівника Державного управління справами Андрія Кравця і його дружини Марини Пелих. В цей список увійшов і басейн "Водник" на Подолі, де зараз зводять "Спорт-Лайф", і частина Будинку вчителя, і скандальний Гостиний двір.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: