У Шотландії буде реалізовано мегапроєкт із виробництва водню потужністю 10 ГВт

У Шотландії буде реалізовано мегапроєкт із виробництва водню потужністю 10 ГВт

Шетландські острови на кордоні Північного та Норвезького морів стануть перевалковою базою для водню

Фото: planetofhotels.com

Передбачається, що інноваційний проєкт буде запущено до 2030 року

Норвезькі інвестиційно-промислові групи Aker та DNV представили на екологічній конференції COP26 у Глазго мегапроєкт «Північні горизонти» з виробництва зеленого водню в Шотландії, – повідомляють Elektrovesti.

У рамках проєкту передбачається збудувати 10 ГВт плавучих офшорних вітрових електростанцій, енергія яких піде на виробництво екологічно чистого водню там же в морі, на окремих плавучих платформах.

Після цього водень транспортуватиметься на Шетландські острови, де спеціалізоване підприємство перетворюватиме його на готову до транспортування та споживання продукцію. Завод вироблятиме ряд енергетичних продуктів з нульовими викидами вуглецю (аміак, рідкий водень та синтетичне паливо) як для місцевого споживання, так і для експорту.

Вітряні турбіни, висота яких буде такою, як у лондонського хмарочоса The Shard (310 метрів) розмістяться за 130 км від Шетландських островів. Передбачається, що проєкт буде запущено до 2030 року. За даними ініціаторів проєкту, підприємство вироблятиме обсяги рідкого водню, яких вистачить для забезпечення 40% загального пробігу всіх автобусів у Великій Британії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: