В Україні до 30% газу можна замістити воднем

В Україні до 30% газу можна замістити воднем

На першому етапі експерименту не потрібно буде змінювати газового обладнання у будинках споживачів

17 березня 2021 року. Київ В Україні почалась підготовка до тестування газоводневої суміші для опалення двох окремих населених пунктів. Мешканці двох сіл на 50-100 будинків почнуть користуватись газоводневою сумішшю газу вже через два роки. На початку експерименту споживачі отримуватимуть суміш природного газу із 10% водню. Згодом, кількість нового енергоносія буде доведено до 20%.

Практичний експеримент з використанням газоводневої суміші розпочнеться у 2023 році та триватиме до 2025 року. За цей час будуть з’ясовані додаткові особливості використання водню в умовах звичайних домогосподарств. Перед початком тестів для відповідного рівня безпеки локальна мережа буде спеціально підготовлена, а будинки обладнанні сенсорами та сигналізаторами. Попередні результати водневого проекту РГК, якій триває з серпня 2020 року на п’яти полігонах, підтверджують, що 30% концентрація водню в газовій суміші є безпечною для моделей мереж, які максимально наближені до існуючих в Україні.

Очікується, що на першому етапі експерименту не потрібно буде змінювати газового обладнання у будинках споживачів. Однак при збільшенні концентрації водню у природному газі, можливо, доведеться змінювати горілки у деяких газових приладах.

Зараз в рамках водневого проєкту РГК тривають динамічні експерименти, коли газоводнева суміш у різних пропорціях тестується на побутових газових приладах та лічильниках газу, але на полігонах без кінцевих споживачів та у закритих мережах. Вони триватимуть до середини 2022 року, щоб передбачити всі можливі ризики.

«Ми створюємо проект, подібний до HyDeploy у Великобританії, де залучено близько 10 тисяч споживачів. Цей проект, хоч і працює в тестовому режимі, уже вийшов за межі експерименту. Це вже частина газорозподільної мережі з воднем», — каже директор департаменту стратегічного планування РГК Станіслав Казда.

«Регіональна газова компанія» у 2020 році розпочала серію експериментів, щоб вивчити поведінку водню та водневих сумішей у різній концентрації в умовах українських газопроводів. Україна декларує курс на приєднання до Green Deal, та готується взяти зобов’язання щодо зменшення викидів вуглекислого газу до 2050 року.

РГК – сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектору, спрямовані на підвищення якості клієнтського обслуговування, модернізацію галузі та впровадження європейських стандартів роботи операторів ГРМ. Під брендом РГК працює 20 газорозподільних компаній, що обслуговують понад 250 тис. км газопроводів та понад 8 млн. споживачів газу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: