Антитіла до Covid-19: аналітик пояснив, чому не варто робити перевірки

Антитіла до Covid-19: аналітик пояснив, чому не варто робити перевірки
Тести на антитіла до коронавірусу бувають якісні та кількісні
фото Imago Images

Тести не показують «рівень імунітету»

Наявність в організмі антитіл до респіраторних вірусів – це ще не показник стійкого імунітету проти коронавірусу. Свідченням цьому є дві причини: лабораторна та біологічна. Про це написав екоактивіст Євген Істрєбін на своїй сторінці у Facebook.

За словами аналітика, тести бувають якісні та кількісні. Перші показують є антитіла чи ні, другі – скільки їх у певному обсязі вашої крові.

«Минулого року, наприклад в Україні були тільки якісні тести, зараз є обидва види, і кожен з них видає вам якусь цифру. Якщо ви замовляли в лабораторії просто тест на антитіла без уточнень, то з високою ймовірністю вам зробили якісний тест. У якісному тесті теж пишеться цифра, але ця цифра не говорить про кількість антитіл, а тільки про якийсь технічний показник, який видає прилад», – написав Істрєбін.

Кров відправляють в лабораторію, де не під мікроскопом, а в спеціальних приладах аналізують. Для цього краплю крові капають у пробірку, де є шматок вірусу, і якщо у вашій крові є до нього антитіла, вони до нього пристануть і почнуть світитися.

«Рівень цього світіння вам і вказують у висновку до якісного тесту. Найчастіше цей рівень буде вимірюватися в OU / ml або оптичних одиницях / мл, це написано в довідці. Рівень світіння якось корелює з числом ваших антитіл в організмі, але мало хто знає як. 100 від 200 може відрізнятися в 2 рази, а може і в 10 разів, залежність не завжди лінійна. Цифра в ув'язненні в цих тестах не для вас, а для співробітників лабораторії. Тому все, що Ви у себе міряли якісними тестами, або міряли минулого року – це все можна звести до відповіді «є» або «немає антитіл», і тільки», – додав екоактивіст.

Кількісні тести вже є досить давно, і вони складніші та трохи дорожчі, в них використовуються спеціальні контролі концентрації. Там 100 від 200 відрізняється дійсно в 2 рази, і концентрація буде вказана в МО/мл або IU/ml, що буде написано в довідках. Але їх теж не завжди можна порівнювати.

«Справа в тому, що різні лабораторії використовують різне обладнання та реагенти, і навіть одна і та ж лабораторія може поміняти реагенти за час своєї роботи. У результаті величина й одиниці виміру також будуть відрізнятися. 40 МО / мл в одній лабораторії це може бути 467 IU/ml в іншій і 3,2 МО / мл в третій. І ви не зможете порівняти свій дорогоцінний імунітет від коронавірусу з сусідським, та й зі своїм півроку тому», – написав Істрєбін.

Друга причина, чому вам не варто вимірювати рівень імунітету за допомогою тестів на антитіла та мірятися цим рівнем з друзями, – біологічна. Проблема в тому, що тести не показують «рівень імунітету».

«Рівень імунітету взагалі нічого не показує, як і рівень погоди. У такого складного явища як імунітет не може бути рівня. Імовірність захворіти коронавірусом залежить не тільки від рівня антитіл, який не так-то й просто вимірювати, а ще й від рівня Т-клітинного імунітету (який ще складніше вимірювати в Україні, але вже можна) і генетичної сприйнятливості до вірусу. А також і від ситуації навколо організму – температури повітря, кількості вірусних частинок, часу, проведеному в контакті з носієм, штамів вірусу тощо», – додав аналітик.

Яка саме кількість антитіл достатня, щоб протистояти вірусу, – ми ще не знаємо. ВООЗ тільки розглядає кілька варіантів, що можна прийняти за достатній мінімум – це вирішиться найближчим часом.

«Для імунітету після вакцин, наприклад, є таке поняття як корелят захисту. Це якийсь показник (найчастіше ті ж антитіла), рівень якого говорить про те, що людина захищена на 50 або 100% відсотків. Його використовують для порівняння різних вакцин або ефективності вакцин в нових умовах епідемії. Вакцинуватися однозначно треба, але ось прийняти рішення про перенесення повторної вакцинації на підставі рівня антитіл після першої – ми поки не вміємо. Всі міжнародні організації наполягають, що рішення про вакцинацію та повторну вакцинацію треба приймати не на підставі рівня антитіл, а виходячи з часу після першої вакцинації або перенесеної хвороби», – констатував Істрєбін.

Важливо пам'ятати:

  • Не кожен тест і не кожної лабораторії видає результат про кількість антитіл до вірусу, навіть якщо у вашій довідці є якісь цифри.
  • Кількість антитіл до вірусу не цілком відображає рівень захисту організму від вірусу.
  • Ми все ще не знаємо, яка мінімальна кількість антитіл достатня для захисту від вірусу.
  • Рішення про вакцинацію треба приймати виходячи з термінів перенесеної хвороби або минулої вакцинації, а не рівня антитіл.
Як повідомлялося, за час пандемії в Україні на Covid-19 захворіло понад 2,5 млн осіб, з них одужали 2,3 млн осіб, померло 56,9 тис. людей. За добу виявлено 4821 випадокінфікування.

Волонтерка повідомила, що в одеських ковід-реанімаціях закінчилися місця.

Також повідомлялося, що у випадку з Covid-19 вакцинація дає сильнішу імунну відповідь, ніж перенесене захворювання, хоча зазвичай відбувається навпаки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: