Будапешт озвучив кількість угорських паспортів, виданих іноземцям

Будапешт озвучив кількість угорських паспортів, виданих іноземцям
Віце-прем'єр Угорщини Жолт Шем'єн 

Віце-прем'єр Угорщини Жолт Шем'єн зауважив, що закордонні угорці мають повне право на автономію

Офіційний Будапешт назвав кількість угорських паспортів, виданих у країнах Карпатського басейну. Її озвучив віце-прем'єр Угорщини Жолт Шем'єн у інтерв'ю на телеканалі М1, зауваживши, що уряд його країни несе відповідальність за всіх угорців, в тому числі закордонних, і виконує всі свої зобов'язання перед ними. В тому числі через надання громадянства.

«На Закарпатті саме угорський уряд підтримує всю інституційну систему, це стосується матеріальної допомоги лікарям, вчителям, забезпечення безкоштовного харчування для дітей молодшого віку, доставки вакцин», – сказав Шем'єн.

Допомогу «національним братам» він назвав «природним конституційним зобов'язанням», хоча, за його словами, цю структуру нині в Україні намагаються жорстоко атакувати.

Він нагадав, що Угорщина в усьому підтримувала українців, в тому числі щодо запровадження безвізового режиму. «Однак нині, доки мовне законодавство не буде відкликано, угорський уряд перешкоджатиме всім важливим (для України. – Ред.) ініціативам», – зазначив Шем'єн, фактично повторивши останні заяви Віктора Орбана.

Віце-прем'єр Угорщини також зазначив, що незабаром прийме присягу мільйонний новий громадянин Угорщини. За його словами, всього у країнах Карпатського басейну угорське громадянство за спрощеною процедурою отримало 870 тисяч людей.

Шем'єн зауважив, що закордонні угорці мають повне право на автономію, на громадянство і право голосу, на чому офіційний Будапешт постійно наполягає.

«Угорське громадянство для закарпатців – це не тільки емоційне питання, а є важливими для існування, оскільки дозволяє вільно пересуватися по світу. Уряд прагне це зробити, аби після сотні років репресій від «Тріанону», люди відчули переваги бути громадянином Угорщини», - сказав він.

Остання цифра щодо кількості угорських паспортів, які отримали українці, була озвучена на початку 2015 року й складала 94 000 осіб. Водночас, за іншими, попередніми даними, станом на 2013 рік 9 тисяч українців отримали угорський паспорт за останні 2 роки. І ще одна цікава цифра: станом на серпень 2015 року 124 000 українців подали документи на отримання угорського громадянства.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: