Через демарш «Газпрому» українська ГТС працює з максимальним навантаженням

Через демарш «Газпрому» українська ГТС працює з максимальним навантаженням

В Україні на період похолодання може виникнути дефіцит газу

Зниження тиску на вході в українську газотранспортну систему призвело до того, що наразі ГТС працює на максимальних рівнях навантаження. 

Про це у ефірі 5 каналу сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв

«Газу достатньо, у нас повна підземка. Проблема у тому, що через падіння тиску на вході системи нам дуже важко підтримувати і транзит, і споживання. Система працює на максимальних рівнях навантаження», - сказав Коболєв. 

Як повідомлялося, через відмову «Газпрому» постачати газ Нафтогазу відповідно до замовлених ним обсягів, в Україні на період похолодання може виникнути дефіцит газу на рівні 10 млн кубометрів на добу. Крім того, за повідомленням Укртрансгазу, тиск у транзитних магістральних газопроводах 1 березня впав до найнижчих за поточний рік значень – 50,3 кгс/см квадратний.
При цьому, транзитний контракт передбачає, що Росія має забезпечувати тиск на вході не менше 60 кгс/см квадратний. 

Нагадаємо: 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» за позовом до «Газпрому». «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» узгоджених обсягів газу для транзиту.

Також «Газпром» повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу». За заборгованість будуть нараховуватися відсотки - 526 тис. доларів в день, починаючи з 1 березня.

Російська енергетична компанія «Газпром» заявила, що не згодна з рішенням Стокгольмського арбітражу виплатити НАК «Нафтогаз України» компенсацію в 4,63 млрд дол. за недопоставку газу.

Російська сторона також заявила про неможливість відновити постачання газу Україні через відсутність додаткових угод.

Компанія «Нафтогаз» розцінює відмову «Газпрому» від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу. «Нафтогаз»планує вимагати від «Газпрому» компенсації збитків, понесених в результаті цього порушення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: