Депутат польського Сейму вимагає розслідування убивств на Майдані

Депутат польського Сейму вимагає розслідування убивств на Майдані
Депутат польського Сейму Малгожата Госєвська поклала квіти до стіни пам’яті біля Михайлівського золотоверхого монастиря
Фото: Главком

Малгожата Госєвська: До стіни пам’яті біля Михайлівського золотоверхого монастиря частіше потрібно запрошувати європейських політиків, аби вони краще розуміли, що діється в Україні

В Україні розслідування злочинів, вчинених під час Революції гідності, затягується, досі не має відповідей на багато запитань. Про це в інтерв'ю «Главкому»  заявила депутат польського Сейму Малгожата Госєвська, яка була на Майдані, у будинку профспілок під час Революції гідності.

«Емоції тоді і тепер значною мірою відрізняються. Як і кожен, хто був небайдужий до тих подій, як учасники, родини загиблих, очікую, що винні у тих смертях будуть покарані. Мені близькі ці емоції, оскільки в Україні, на жаль, розслідування цих злочинів затягується, досі не маємо відповідей на багато запитань. А в контексті  смоленської катастрофи, коли більшість із пасажирів, які загинули, були моїми друзями і близькими, я також чекаю на справедливе розслідування, коли винуватці трагедії постануть перед судом. Тому біль сімей, рідних загиблих на Майдані мені особливо болить», - пояснила Госєвська.

Вона зазначила, що до стіни пам’яті біля Михайлівського золотоверхого монастиря частіше потрібно запрошувати європейських політиків, аби вони краще розуміли, що діється в Україні.

«Адже ця стіна показує не лише, скільки  людей загинули на Майдані, але і те, що люди продовжують боронити не тільки Україну, але і нас, Європу, від тієї загрози, яка пов’язана з Російською Федерацією. Це дуже сумне місце», - каже політик.

П’ять років тому у ці дні центр Києва палав. Тривали найжорсткіші протистояння: озброєні люди у військовій формі розстрілювали майданівців на вулиці Інститутській. За інформацією МОЗ, у найкривавішому протистоянні у лютому 2014-го загинули 82 людини, більш як 600 отримали поранення.

Свідком цих подій була депутат  польського Сейму Малгожата Госєвська. Після Революції гідності і початку збройної агресії Росії вона їздила на Донбас, збираючи докази причетності Росії до агресії. У 2016 році пані Госєвська підготувала доповідь «Російські військові злочини в Україні…». Ці матеріали вона передала до Міжнародного кримінального суду у Гаазі. У роковини трагічних подій польський політик знову у Києві. Малгожата Госєвська поклала квіти до стіни пам’яті біля Михайлівського золотоверхого монастиря. 

Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Генеральна прокуратура завершила досудове слідство щодо винних у розстрілах на Майдані. Водночас адвокат родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська заперечила завершення розслідування. Горбатюк заперечив заяву генпрокурора про завершення досудового слідства щодо винних у розстрілах на Майдані

Раніше повідомлялося, що Генеральна прокуратура України завершила експертизу у справі про злочини на Євромайдані.

До слова, у Раді зареєстрували законопроект про заборону пропаганди «Беркуту».

Як відомо, третина столичних спецпризначенців – колишні беркутівці.

Читайте також: 


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: