DW: ЄС надасть Україні летальну зброю – уперше за свою історію

DW: ЄС надасть Україні летальну зброю – уперше за свою історію
Урсула фон дер Ляєн: «Уперше за весь час, Європейський Союз профінансує купівлю та доставку зброї та іншого устаткування країні, яка перебуває під атакою. Це поворотний момент»

Євросоюз має намір профінансувати надання Збройним силам України зброї та оборонного устаткування

У Євросоюзі мають намір надати Україні летальну зброю та інше устаткування для Збройних сил. ЄС іде уперше на такий крок у своїй історії. Про це у неділю, 27 лютого, заявили президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент DW.

Заява прозвучала перед засіданням міністрів закордонних справ ЄС – четвертим за цей тиждень. На ньому глави МЗС і планують ухвалити своє історичне рішення. Оскільки про нього оголосили публічно, це означає, що такий крок здобув підтримку всіх держав ЄС. На цей безпрецедентний крок ЄС іде через ведення Росією повномасштабної війни проти України.

«Уперше за весь час, Європейський Союз профінансує купівлю та доставку зброї та іншого устаткування країні, яка перебуває під атакою. Це поворотний момент», – зазначила фон дер Ляєн.

За словами Борреля, ціллю допомоги є «профінансувати поставки летальної зброї героїчній українській армії, котра люто протистоїть російським загарбникам, а також надати нагально необхідні нелетальні припаси, такі як пальне».

Допомога ЗСУ буде надана у рамках нового інструменту ЄС з підтримки миру – European Peace Facility. Його запровадили лише минулого року. Тоді Євросоюз вирішив надати Збройним силам України допомоги на 31 мільйон євро. Ішлося, наприклад, про польові шпиталі та медичне обладнання. Однак надання зброї було виключено. Тепер же Україна отримає зброю. Євросоюз профінансує допомогу, а надавати її будуть уже конкретні держави-члени об'єднання.

Як повідомлялось, глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу офіційно повідомив про обмеження проходу російських військових кораблів у Чорне море через війну в Україні. Кірм того, Болгарія приєднується до інших країн ЄС та НАТО, які підтримають Україну гуманітарною допомогою та військово-логістичною підтримкою.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: