Генерал податкової поліції пояснив, чому митниця провалила виконання бюджету

Генерал податкової поліції пояснив, чому митниця провалила виконання бюджету
Юрій Атаманюк

«На кожному контейнері на митниці недобір до 100 тис. грн», - Атаманюк

Державний бюджет України в січні недоотримав близько 17 млрд грн. Такі дані наводило Держказначейство. Основні статті, за якими провалюється виконання бюджетних планів – податкові та митні надходження. Перший віце-президент Асоціації платників податків України, генерал-майор податкової поліції України Юрій Атаманюк в інтерв’ю «Главкому» пояснив, чому митниця не виконує бюджетні плани.  

Зокрема він розповів, що на Чорноморській митниці працює програма по заниженню митної вартості. Розмитнюють на 20% нижче індикатива - фіксованих ставок, які встановлюються на основі цін, що склалися на даний товар на ринку.

«Умовно кажучи, розмитнення на певний товар, від 5 до 10 доларів, це індикатив. І тут заїжджає товар за 2 долари. Дивишся, а він прийшов не від виробника, а від офшорної компанії. Всім все ясно. У нормальній ситуації проводиться товарознавча експертиза, визначається виробник, ринкова вартість, імпортер доплачує зі штрафними санкціями. Це звичайна митна робота, але вона чомусь не виконується», - зазначив Атаманюк.

Він додав, що зараз на кожному контейнері, через те, що він розмитнюється на 20% нижче індикативної вартості, недобір від 50 до 100 тис грн. А тільки Одеса пропускає через себе в місяць 12 тис контейнерів.

«Множимо на 100 тисяч - ось вам 1, 2 млрд грн. Прямі резерви. І це тільки на одній митниці. Так що виконати план - взагалі ніяких труднощів. Ніяких економічних підстав для невиконання бюджету податковою та митною службами немає. Це аксіома», - резюмував експерт.

Нагадаємо, що у Києві пройде великий аграрний саміт. 21 лютого у Києві відбудеться перший Agribusiness Wisdom Summit, який збере провідних гравців українського аграрного ринку. На саміті десять власників та СЕО компаній поділяться досвідом створення ефективного сільськогосподарського бізнесу на внутрішньому та зовнішньому ринку. Захід пройде у Leonardo Hall.

 Більше читайте в матеріалах Главкома::

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: