Глава Федерації роботодавців транспорту оцінив норму про імпорт 80% потрібної електроенергії

Глава Федерації роботодавців транспорту оцінив норму про імпорт 80% потрібної електроенергії
«Буде дефіцит електроенергії, і ця електроенергія буде дорожчою»
фото: Depositphotos

Експерт наголосив: головне завдання для економіки України під час війни – це вижити

Зобов’язання для бізнесу імпортувати 80% електроенергії, яке ухвалив Кабмін, стало новим ударом по українській економіці, яка вже й так потерпає від війни, дорогої логістики та дефіциту кадрів. Про це заявив генеральний директор Федерації роботодавців транспорту України Володимир Гусак.

«Через агресію росії відбулося різке зростання логістики для українських підприємств-експортерів. І попри відкриття морського коридору та відновлення роботи українських портів, логістична складова все ще залишається набагато дорожчою, ніж до початку повномасштабного вторгнення. Тепер до цього додаються проблеми з кадрами, а тепер — ще й зобов’язання імпортувати електроенергію», – зауважив Гусак.

Він пояснив, що імпортна електроенергія – це обмежений ресурс, якого не вистачає на всіх українських промисловців, тому вона дефіцитна, а отже – значно зростає в ціні. Це, в свою чергу, призводить до чергового витку інфляції в Україні.

«Буде дефіцит електроенергії, і ця електроенергія буде дорожчою. Це ляже на собівартість, і буде подальше розкручення інфляції. Саме тому наша позиція полягає в тому, що під час воєнного стану не має бути підвищень податків, за певними винятками, та тарифів державних монополій. Відповідні кошти слід намагатися максимально знаходити за рахунок залучення іноземної допомоги та зовнішніх кредитів. Приватні українські підприємства не можуть залучати кредити зараз. Державі зараз у нинішніх умовах це зробити набагато простіше», – зауважив він.

Експерт наголосив: головне завдання для економіки України під час війни – це вижити, для того, щоб підприємства збереглися і змогли відновити свою повноцінну роботу вже після української перемоги.

«Такі кроки цьому виживанню точно не сприяють. Альтернативою були би дії уряду, за якими відновлення енергомереж та електростанцій відбувалося за кошти кредитів міжнародних партнерів. Я думаю, що вони віднеслися би до цього з великим розумінням. Тим більше, що приватним українським підприємствам зараз фактично неможливо взяти кредити на ринку», – резюмував Гусак.

Нагадаємо, Кабмін ухвалив зміни до постанови, які передбачають, що будь-який промисловий об’єкт має імпортувати 80% електроенергії для своїх потреб. Укренерго, зі своєї сторони, гарантує промисловості ще 20%.

Бізнес виступив різко проти цієї ініціативи, адже ціна за доставку електроенергії через кордон різко підскочить, і підприємствам буде простіше просто зупинитися, чим імпортувати. Для України це означає відтік валюти та падіння доходів бюджету, який є єдиним джерелом фінансування ЗСУ.

При цьому бізнес не проти підвищення долі імпорту, але не більше, ніж до 50% – більше імпортувати в України немає змоги.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Радник прем'єр-міністра Юрій Бойко: «Люди не завжди помічають, яку ціну сплачують енергетики за те, щоб у нас було світло»
Влітку без світла: що чекає нас узимку? Розбір з енергетичним радником прем’єр-міністра Енергетична безпека
Україні бракує світла через ворожі обстріли енергетичної інфраструктури
«Укренерго» повертає обмеження енергопостачання для промисловості
На ринку існує заборгованість Укренерго перед Гарпоком за послугу зі збільшення частки електроенергії з ВДЕ, яка є складовою тарифу на послуги з передачі електроенергії
Інвестори закликали державу розробити план погашення боргів в енергетиці
Упродовж наступного опалювального сезону прогнозується значний дефіцит в енергосистемі
Дефіцит електроенергії: Міненерго повідомило, коли буде важкий період
Україні не вистачає генерації та імпорту для поточного рівня споживання
Гендиректор Yasno повідомив про поточний стан в енергетиці
Зрадник Царьов визнав, що Путін не здатен знищити українську енергетику
Зрадник Царьов визнав, що Путін не здатен знищити українську енергетику
Після російських ударів українська енергетика втратила суттєву частину генерації, тож їй потрібен час на відновлення
«По 10 годин без світла». Нардеп приголомшив «оптимістичним» прогнозом на зиму
Кудрицький прогнозує, що атомна енергетика залишиться основою української генерації, але будуть розвиватися відновлювальні джерела енергії – сонячні та вітрові електростанції
Зелена і розподілена енергетика за два-три роки можуть компенсувати знищені потужності – глава «Укренерго»
4 червня в Києві стабілізаційні відключення електроенергії можуть бути тривалішими
У Києві відключення світла будуть тривалішими: гендиректор Yasno назвав причину
Дата публікації новини: