Клімкін закликав українців відмовитися від подвійного громадянства

Клімкін закликав українців відмовитися від подвійного громадянства
Павло Клімкін

Клімкін запевнив, що Україна не ув’язнюватиме за подвійне громадянство

Українці повинні відмовитися від подвійного громадянства, але ніхто їх карати у будь-якому випадку чи ув’язнювати не буде.

Про це на прес-конференції в Ужгороді заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

«Нашим законодавством не передбачене подвійне громадянство. Є питання, яким чином діяти далі. Свідомі громадяни мають відмовитися самі. Зараз такого не відбувається, паспортів дуже багато, – прокоментував Павло Клімкін. – У нашому законодавстві не передбачено покарання, якщо ти звичайний громадянин, ніхто не потягне у в’язницю. Але Стаття 19 закону про держслужбу це забороняє. Думаю, що після останніх подій, ті, хто розуміє, що мають подвійне громадянство і перебувають на держслужбі, мають здійснити відповідні кроки. Потрібно дотримуватися українських законів»

МЗС не має методик виявлення громадян з паспортами інших країн, і це не справа відомства, каже Клімкін. Інші відповідні служби це робити можуть, але ніхто не розпочинає полювання за угорською чи іншими громадами в Україні.

За словами міністра, зустрічі з угорською громадою в Ужгороді засвідчили, що її представники готові дотримуватися українських законів.

«Ми маємо над цим далі працювати, повинні зменшити емоційний градус і підняти градус розуміння», – додав Клімкін. – Сьогоднішня ситуація, це розуміють обидві сторони, вигідна Росії. Одне з моїх звернень було дуже просте: Росія зараз збільшить свої зусилля щодо дестабілізації ситуації тут не у два-три рази, а у десятки разів. Пильнуйте і не намагайтеся розкручувати емоції там, де це сприяє Росії».

Міністр також зауважив, що угорську громаду турбує ситуація стосовно петиції на сайті Верховної Ради з пропозицією депортувати закарпатців, які мають угорське громадянство. Він запевнив, що МЗС засуджує такі петиції.

«Про яку депортацію можна говорити, ми за це не караємо. Тут якісь такі ідіотські міфи циркулюють, – додав Клімікін.

Він також прокоментував останні заяви керівника МЗС Угорщини Петера Сіярто, з яким зустрічатиметься вже наступного тижня.

«МЗС Угорщини часто висловлюється, орієнтуючись на внутрішню політику. Я намагаюся робити заяви з огляду на реальну ситуацію. По-друге, у нас є кілька тем, для розмови з Петером Сіярто. Вони стосуються не тільки Закарпаття», – сказав міністр.

10 жовтня посла України в Угорщині Любов Непоп викликали у Міністерство закордонних справ Угорщини через публікацію сайтом «Миротворець» інформації про понад 300 закарпатських чиновників, які мають українське та угорське громадянство.

Нагадаємо, між Україною і Угорщиною спалахнув дипломатичний конфлікт через роздачу угорських паспортів громадянам України у Берегово.

На зустрічі глав МЗС України і Угорщини Павла Клімкіна і Петера Сійярто не вдалося досягнути згоди з ключових питань задля вирішення проблеми, пов’язаної з прихованою видачею угорських паспортів громадянам України.

СБУ взялася за розслідування «паспортного скандалу» на Закарпатті.

Прокуратура порушила кримінальну справу через видачу українцям угорських паспортів на Закарпатті. Справу порушили за статтею про державну зраду.

Міністерство закордонних справ Угорщини вислало з посольства у Будапешті українського дипломата Дмитра Керечанина.

Керечанин - дипломат з Ужгорода, який працював у консульському відділі посольства на посаді першого секретаря.

У свою чергу МЗС вислала з України угорського консула Дьордя Ваша.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: